Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/toast-med-karamelliserad-lok-och-champinjoner/

RECEPT

Toast med karamelliserad lök och champinjoner

Foto: Nicklas Thegerström

En riktigt smaskig varm macka som blir en bra förrätt (eller kanske vickning?). Mackan och ostkrämen kan förberedas, sedan steker och garnerar man den vid servering. Försök få tag på färska lagerblad, om det inte finns i mataffären kan det finnas i trädgårdsbutiker.

Läs mer: Årets kock hjälper dig träffa rätt med viltet

1. Skala och skiva löken tunt. Stek i rapsolja på låg värme tillsammans med timjan och lagerblad tills den är mjuk och gyllene rakt igenom.

2. Häll på grädde och låt lökgrädden koka upp. Dra av den från värmen, låt den svalna lite och blanda i äggulan. Smaka av med salt och sherryvinäger och plocka bort lagerbladen. Fördela löken på tre av brödskivorna och lägg de återstående skivorna ovanpå, så att du har tre dubbelmackor. Plasta dem och frys in.

3. Gör ostkrämen: Koka upp grädden och vänd ner osten. Blanda och låt svalna något. Mixa i äggulorna, vispa sedan i oljan i en tunn stråle, tills du får en fast kräm.

4. Vid servering: Ta ut de djupfrysta dubbelmackorna ur frysen. Stek dem i smör och olja tills de är gyllene. Toppa sedan med ostkräm, tärnade champinjoner och garnera eventuellt med blommor i säsong.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt