Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/tomatsoppa-med-madeira/

Recept

Tomatsoppa med madeira

Tomatsoppa med madeira.
Tomatsoppa med madeira. Foto: Thomas Karlsson

På vintern är det bättre att laga tomatsoppa på bra konserverade tomater än på färska. Det ger en rejäl smak som blir extra ljuv och ljuvlig med madeirans eleganta aromer. 

Läs mer: Sportiga soppor för lov och uteliv 

1. Hacka löken och tärna moroten.

2. Värm oljan i en stor gryta. Fräs lök och morot under omrörning några minuter tills de börjar dofta gott och löken blir genomskinlig. 

3. Häll i krossade och passerade tomater, vatten och citron. Låt alltsammans sjuda på låg värme under lock i en halvtimme.

4. Tillsätt paprikapulver, timjan, mejram, rosmarin, madeira och grädde. Låt sjuda utan lock i fem minuter. 

5. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Späd med lite vatten om det behövs. Servera med bröd och smör.

Tips. Den som vill kan lägga till någon deciliter hackad blekselleri, eller samma mängd finstrimlad vitkål tillsammans med lök och morot när dessa fräser.