Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/varldens-enklaste-och-godaste-brodrecept/

Mat & Dryck

Världens enklaste (och godaste) brödrecept

Ljusa frallor. Foto: Lennart Weibull

Ju mer bröd Martin Johansson bakar, desto enklare vill han att det ska vara. I sin senaste bok vill han lära ut bakningens grunder.

DN Text

De fem brödrecepten här är hämtade ur Martin Johanssons bok ”Baka bröd. Enkla recept för stora och små” (Bonnier Fakta). Lennart Weibull tog bilderna.

Ljusa frallor. Det här kan vara världens enklaste bröd­recept. Du förbereder degen på kvällen och bakar ut och gräddar frallorna till frukost dagen efter. Variera receptet genom att byta ut 100–150 gram av mjölet mot en annan sort.

 

Lingonbröd. Foto: Lennart Weibull

Lingonbröd. I det här receptet ingår rågkross, men det går fint att byta mot till exempel vetekross eller fyrkornskross. Man kan också använda hela kärnor av råg eller vete, men då får man koka och blötlägga dem först.

 

Lantbröd. Foto: Lennart Weibull

Lantbröd. Att ett bröd kallas just lantbröd kan betyda lite olika saker. I det här fallet heter det så för att det bakas med ett fullkornsmjöl av vete. Mjölet är lite brunare än vanligt vetemjöl, har mer smak och är dessutom mycket nyttigare. Var beredd att tillsätta mer vatten om det behövs. Det ska vara en kladdig deg.

 

Fröknäcke. Foto: Lennart Weibull

Fröknäcke. Knäckebrödet som är omöjligt att misslyckas med. Dessutom väldigt gott! Om man vill kan man ersätta rågmjölet med majsmjöl. Då blir knäcket helt glutenfritt.

 

Nattjästa baguetter. Foto: Lennart Weibull

Nattjästa baguetter. Den här degen rör du ihop på kvällen innan du går och lägger dig, så får du nybakade baguetter till frukosten. Eller så gör du degen på morgonen och bakar baguetter att servera till middagen. Välj själv!

 

Martin Johansson står för brödrecepten, hämtade ur ”Baka bröd. Enkla recept för stora och små” (Bonnier Fakta). Foto: Lennart Weibull

 

 

 

10 minuters slutjäsning. Brödet blir lite onödigt kompakt. Bröd som jäst lite i underkant kan också explodera och spricka på ett okontrollerat sätt. Foto: Lennart Weibull

 

60 minuters slutjäsning. Brödet får bra volym och blir lagom luftigt. Foto: Lennart Weibull

 

2 timmars slutjäsning. Brödet flyter ut under jäsningen och blir också lite platt när det är gräddat. Även om det kan vara lite väl luftigt inuti är det förstås inget som helst fel på brödet. Foto: Lennart Weibull