Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Vårt intresse för matlagning ökar

En halvtimme på vardagar, ett par timmar på helgerna - så mycket tid avsätter matlagningsintresserade svenskar för att laga middag. Nästan varje dag lagar hon, som det är i flesta fall, middag och köper sällan färdiglagat.

Hemmakocken gillar att prova nya recept - eller att låta sig inspireras för att sedan göra egna utvikningar. Mer än var tredje provar ett nytt recept minst varannan gång hon eller han lagar vardagsmaten

Så mycket som åtta av tio har en inköpslista med sig till affären, men följer den inte slaviskt i butiken.

Det är Tasteline som låtit ett undersökningsföretag ställa frågor till 2 500 personer som använder sig av deras matsajt på internet. Resultatet skiljer sig en hel del från andra undersökningar som brukar ge tiden för matlagning till runt 15 minuter och att de flesta bestämmer sig först i butiken vad man ska handla och äta till middag. Kanske har de som använder sig av Tasteline ett större intresse för matlagning än genomsnittssvensken.

Det ökade matlagningsintresset syns också i antalet anmälningar till Tastelines tävling "Årets hemmakock". 100 tävlingsbidrag från matintresserade från hela Sverige har skickats in. Fyra finalister gör upp om titeln på mässan "Det goda köket" i Älvsjö den 11 november.