Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/vasterbottenpaj-med-kantareller/

Recept

Västerbottenpaj med kantareller

Västerbottenpaj med kantareller.
Västerbottenpaj med kantareller. Foto: Eva Hildén

En härlig paj som passar fint på sensommarfester och kräftskivor.

Läs mer: Härliga pajer för vardag och fest

1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.

2. Klä pajformen. Tryck ut pajdegen direkt i en pajform. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen. Nagga och låt vila i kylskåp, ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och förgrädda 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. 

5. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30–40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg. Låt vila ca 30 minuter. 

6. Fräs kantarellerna knapriga i smöret ca 10 minuter. Toppa pajen med kantareller och dillkronan plockad i små kvistar. Smula över lite flingsalt. Peppra. 

Recepten är hämtade ur Lena Söderströms ”Pajer. Salta, söta, matiga & gröna med goda tillbehör” (Semic). Fotograf: Eva Hildén
Recepten är hämtade ur Lena Söderströms ”Pajer. Salta, söta, matiga & gröna med goda tillbehör” (Semic). Fotograf: Eva Hildén

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt