Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/vatarvsgnudi/

Recept

Våtarvsgnudi

Våtarv.
Våtarv. Illustration: Nadia Nörbom

Gnudi är ett traditionellt italienskt recept där man blandar ost med gårdagens bröd. Här har jag lagt till våtarv, men nässlor eller kirskål går lika bra. Servera gärna med tomatsås. För glutenfri eller vegansk variant: använd glutenfritt bröd eller växtbaserad ost.

Läs mer: Ta en tugga av våren – med vilda växter i maten

1. Lägg våtarven i en sil och håll den över diskhon. Häll kokande vatten över den och lägg upp våtarven på en handduk för att rinna av. Krama ur resten av vätskan och lägg i en matberedare tillsammans med ricotta, brödsmulor, salt och peppar.

2. Mixa ihop till en smet. Rulla smeten till 20 ­bollar med inoljade handflator.

3. Lägg ned bollarna i en kastrull med kokande saltat vatten, och låt koka i 2 minuter. Lyft ur dem med hålslev och lägg dem på ett fat, strö över parmesan och våtarv. Klart att servera!

● ● ●

Våtarv

Familj: Nejlikväxter.

Livsform: Ettårig ört.

Våtarv, eller nate, är den perfekta växten för dig som vill plocka vilt i trädgården. Den är ett jättevanligt ”ogräs”, men framför allt en god och näringsrik salladsgrönsak. Och det bästa av allt är att den går att plocka från maj ända tills vintern tar den. Våtarv är inte bara tillgänglig stora delar av året, den går också att finna i stora delar av världen. Den innehåller flera aminosyror, C-vitamin och andra näringsämnen. Med våtarv i rabatten har man med andra ord alltid näringsrik mat runt knuten. Inom folkmedicinen har våtarv använts mot skörbjugg, och som stärkande föda under våren och hösten.

I köket kan man använda våtarv på samma sätt som groddar.

Våtarven är en lågväxande och mattbildande växt som blommar från april till oktober.

Växtplats: Där det finns näringsrik, lucker och fuktig jord breder våtarven glatt ut sig – i rabatter, vid stigar, intill hus och gårdar. Godast är den om den har vuxit i halvskugga. Återkommer hela växtsäsongen. Vanlig i hela landet utom i fjälltrakterna.

Plocka och bevara: Från tidig vår till dess att vintern kommer kan man skörda våtarven. Godast är den innan den går i blom. Toppa växten så kommer nya, krispiga skott hela växtsäsongen, ibland ända in i november. Våtarv smakar bäst nyskördad, men går att torka.

Lukt och smak: Smaken är mineralisk, grön, söt och sval. Konsistensen är krispig, mjäll och saftig.