Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-druva-blaufrankisch-popular-i-ost-och-centraleuropa/

Mat & Dryck

Veckans druva: Blaufränkisch – populär i Öst- och Centraleuropa

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 4. Vad är typiskt för olika druvor, hur smakar de och vad ska man kombinera dem med för mat? Alf Tumble går på djupet med en druva i taget och tipsar om typiska viner.

Den blå druvan med det svårstavade namnet hittar vi på flera platser i Centraleuropa. I Österrike är det den näst mest planterade blå druvsorten och odlas främst i regionen Burgenland. I Ungern odlas den på många platser och går under namnet ”kékfrankos” medan den i Tyskland spelar en mindre roll som ”lemberger”. 

Blaufränkisch kallas ibland för ”pinot noir from the east” då den numera odlas flitigt i princip alla länder i Öst- och Centraleuropa. Likheterna med pinot noir är dock inte särskilt stora, snarare skulle man kunna likna den vid en rejälare version av gamay. Doftmässigt hittar vi en blandning av mörka körsbär, syrliga röda och en dov kryddighet med inslag av peppar. Smaken bjuder på frisk syra och en betydande strävhet, vilka också är de komponenter man vill åt när blaufränkisch blandas med andra druvor. 

I vingården ger den hög avkastning och förekommer lika ofta i kvalitetsviner som i enklare bulkviner. Den nästan lika kända österrikiska druvan zweigelt är en mycket lyckad korsning av just blaufränkisch och druvan sankt laurent.

Grafik: DN

 

 

 

Bild 1 av 3 Sopron Kékfrankos és Syrah 2018.
Bild 2 av 3 Pittnauer Blaufränkisch Heideboden 2017.
Bild 3 av 3 Moric Blaufränkisch 2018.

Här kan du läsa fler avsnitt i Vinskolan