Vinskolan del 51. Vad är typiskt för olika druvor, hur smakar de och vad ska man kombinera dem med för mat? Alf Tumble går på djupet med en druva i taget och tipsar om typiska viner.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:14
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-druva-saperavi-anvands-till-traditionella-qvevriviner/
Veckans druva: Saperavi används till traditionella qvevriviner

Av Georgiens stora flora av inhemska druvsorter är saperavi den mest planterade bland de blå. Det är också den druva som lyckats sprida sig bäst utanför landets gränser, framför allt till grannländerna Azerbajdzjan, Armenien och Ryssland, men också ända bort till Italien, Australien och USA. Med sitt tjocka skal, rosa fruktkött och intensivt mörka färg kan den ge täta, kraftiga viner med frisk syra och tydliga tanniner. Namnet saperavi betyder för övrigt ”att färga” på georgiska. Vinernas aromer går i mörkblått med röda stick. Tänk blåbär, svarta vinbär, lakrits, skogshallon och torkade kryddor. Druvan har också en god förmåga att tillgodogöra sig ekfatlagring.
I hemlandet används saperavi till flera olika sorters vin, allt från enklare, fruktiga bordsviner till komplexa ”qvevriviner” som lagras i traditionella lerkärl nergrävda i marken. Dessa viner får en djupare karaktär med en bredare struktur som uppmanar till mat! Har du inte testat det georgiska köket finns det en stor och vinvänlig gastronomi att upptäcka. Börja med ostbrödet khachapuri och därefter kycklinggrytan chakhokhbili så kommer saperavi-vinet må som bäst.
