Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-druva-saperavi-anvands-till-traditionella-qvevriviner/

DRYCK

Veckans druva: Saperavi används till traditionella qvevriviner

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 51. Vad är typiskt för olika druvor, hur smakar de och vad ska man kombinera dem med för mat? Alf Tumble går på djupet med en druva i taget och tipsar om typiska viner.

Av Georgiens stora flora av inhemska druvsorter är saperavi den mest planterade bland de blå. Det är också den druva som lyckats sprida sig bäst utanför landets gränser, framför allt till grannländerna Azerbajdzjan, Armenien och Ryssland, men också ända bort till Italien, Australien och USA. Med sitt tjocka skal, rosa fruktkött och intensivt mörka färg kan den ge täta, kraftiga viner med frisk syra och tydliga tanniner. Namnet saperavi betyder för övrigt ”att färga” på georgiska. Vinernas aromer går i mörkblått med röda stick. Tänk blåbär, svarta vinbär, lakrits, skogshallon och torkade kryddor. Druvan har också en god förmåga att tillgodogöra sig ekfatlagring.

I hemlandet används saperavi till flera olika sorters vin, allt från enklare, fruktiga bordsviner till komplexa ”qvevriviner” som lagras i traditionella lerkärl nergrävda i marken. Dessa viner får en djupare karaktär med en bredare struktur som uppmanar till mat! Har du inte testat det georgiska köket finns det en stor och vinvänlig gastronomi att upptäcka. Börja med ostbrödet khachapuri och därefter kycklinggrytan chakhokhbili så kommer saperavi-vinet må som bäst.

Rustaveli Qvevri, Askaneli Brothers Saperavi Qvevri och Shio Saperavi Nouveau Unfiltered Dry Red.

Läs tidigare avsnitt av vinskolan