Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-druva-solaris-ar-nordens-vanligaste-druvsort/

DRYCK

Veckans druva: Solaris är Nordens vanligaste druvsort

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 46. Vad är typiskt för olika druvor, hur smakar de och vad ska man kombinera dem med för mat? Alf Tumble går på djupet med en druva i taget och tipsar om typiska viner.

Solaris är Nordens mest planterade gröna druvsort och nästan synonym med svenska viner. Den är ett lyckat resultat av ett förädlingsprogram där druvor korsas för att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter, en så kallad piwi-druva (”pilzwiderstandsfähige”).

I solaris fall handlar det om vara motståndskraftig mot kyligt klimat och de svampangrepp som mycket nederbörd kan innebära. Druvan har visat sig både överleva nordliga vintrar och ge skörd på betydligt nordligare breddgrader än Skåne. Varma årgångar, när druvan mognar fullt ut, kan den nå relativt höga alkoholhalter.

Smakmässigt ger solaris viner med mycket arom och hög syra. Som unga doftar de friskt av svartvinbärsblad, fläder, krusbär och möjligtvis lite grön skumbanan. Särskilt om de lagrats på ståltank. Som för de flesta aromatiska druvor försvinner de mest högfrekventa och blommiga aromerna med mognad, samtidigt som syran rundas av. När solaris lagras på ekfat blir vinerna fetare och rundare i smaken. Stilla vita viner är vanligast men det görs också riktigt lyckade mousserande viner samt viner med skalkontakt, så kallade orangeviner. Solaris förekommer även i andra svala länder såsom Kanada och England.

Grafik: DN
Vingården Stora Boråkra, Åhus Solaris EQ och Vingården i Klagshamn Textur Barrique.
Vingården Stora Boråkra, Åhus Solaris EQ och Vingården i Klagshamn Textur Barrique.

Tidigare avsnitt av vinskolan

Ämnen i artikeln

Dryck
Vinskolan
Vintips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt