Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-druva-varldens-dyraste-vita-viner-gors-pa-chardonnay/

Dryck

Veckans druva: Världens dyraste vita viner görs på chardonnay

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 37. Vad är typiskt för olika druvor, hur smakar de och vad ska man kombinera dem med för mat? Alf Tumble går på djupet med en druva i taget och tipsar om typiska viner.

Världens mest odlade och hyllade gröna druva är utan tvekan chardonnay. En kontaktannons för chardonnay skulle kunna bli orimligt lång! Förutom att den lätt anpassar sig till olika klimat, ger stora skördar och är allmänt lönsam fungerar den också utmärkt att blanda med andra druvor och lagra på ekfat. Chardonnay anses också vara bra på att fånga upp olika jordmåner och låta växtplatsens ursprung skina igenom i glaset. Som om inte det vore nog ligger den till grund för världens dyraste vita viner från både Bourgogne och Champagne.

Chardonnay odlas över hela världen. De stramaste vinerna hittar vi i Champagne där de antingen blandas eller stoltserar solo i ”blanc des blancs”. Mest känd är den trots allt i Bourgogne, där den utgör singeldruva i både Chablis och vinerna från Côte de Beaune. Stilen på vin går från ståltankslagrade och grönäppliga unga chablisviner till ekfatsrostade och mineralfylliga versioner från områden som Puligny-Montrachet och Meursault. Den sistnämnda stilen var den som slog igenom i Nya världen med Australien och Kalifornien i spetsen.

I dag finns chardonnayviner i en mängd olika stilar, och de mest intressanta platserna med egna uttryck är Jura i Frankrike, Tasmanien i Australien, Sonoma Coast i Kalifornien och höghöjdsviner från Mendoza i Argentina.

Grafik: DN
Simonsig Chardonnay, Clotilde Davenne Bourgogne Blanc och Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Simonsig Chardonnay, Clotilde Davenne Bourgogne Blanc och Pierre Peters Cuvée de Réserve.

Läs tidigare avsnitt av vinskolan

Läs mer om vin

Ämnen i artikeln

Dryck
Vinskolan
Vintips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt