Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-superkombo-amarone-och-parmesanost/

DRYCK

Veckans superkombo: Amarone och parmesanost

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 48. Vilket vin ska man dricka till vilken mat? Och vilka smaker i maten kan lyfta vinet? Alf Tumble djupdyker i de bästa mat- och vinkombinationerna och tipsar om hur du kan tänka.

Ett av världens mest kända rödvin borde väl funka till en av världens mest berömda ostar? Givetvis! Visserligen hänger den lyckade kombinationen inte ihop med kändisskapet utan med klassisk smakkemi. Sältan och fettet i osten möts upp alldeles förträffligt av fruktsötman och syran i vinet. Ju längre parmesanosten lagras desto mer smakar den, och för att matcha en mogen ost behöver du välja ett amaronevin med mer fruktsötma. Som en liten hjälp kan du stämma av vinets restsockerhalt som finns utskriven på Systembolagets hemsida.

Amarone är ett vin från området på Valpolicella och görs huvudsakligen på druvorna corvina, rondinella och corvione. Dessa genomgår en tre till fyra månaders lång torkningsprocess enligt ”appassimento-metoden”, vilken ger vinerna en djupare koncentration och sötare frukt. Därefter lagras vinerna minst två år på ekfat.

Precis som vinet är den komjölksost som vi i dagligt tal kallar parmesan ursprungsskyddad. Det korrekta namnet är Parmigiano-Reggiano och syftar på ett av de få områden där osten får tillverkas. Framställningen följer liksom vinet stränga regler och den färdiga osten måste lagras mellan 8-36 månader innan den får säljas.

Grafik: DN
Masi Costasera Amarone Classico, Amarone Classico Bertani och Alpha Zeta.
Masi Costasera Amarone Classico, Amarone Classico Bertani och Alpha Zeta.

Läs tidigare avsnitt av vinskolan

Ämnen i artikeln

Dryck
Vinskolan
Vintips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt