Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-superkombo-lussebulle-sauternes/

DRYCK

Veckans superkombo: Lussebulle & sauternes

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 53. Vilket vin ska man dricka till vilken mat? Och vilka smaker i maten kan lyfta vinet? Alf Tumble djupdyker i de bästa mat- och vinkombinationerna och tipsar om hur du kan tänka.

Jag vurmar för den nya luciatraditionen där glöggen fasats ut och ersatts med sött vin från Sauternes. En magiskt god kombination där det söta, ädelrötade bordeauxvinet hittat en gyllene smakkamrat i lussebullen. Bulle, katt, krans eller skorpa spelar egentligen inte så stor roll så länge du håller igen lite på sockret. Det är saffranet som är viktigt. De torraste och luftigaste bullarna brukar funka bäst och ha gärna i lite mer saffran än vad receptet säger. Komplettera gärna med lite vanilj för ett ännu bättre möte.

Vad som ger sauternesvinet dess komplexa saffransarom är den ädelröta som uppstår när svampen botrytis cinerea angriper druvorna. Must och aromämnen koncentreras sedan kraftigt när druvan skrumpnar. Resultatet av den druvnektar som pressas fram är ett vin med medelintensiv sötma med en gulaktig tropisk fruktighet kantad av honung, blommor och diverse kryddor. Vinerna görs huvudsakligen på druvsorten sémillon, med en mindre andel av sauvignon blanc, och ibland även muscadelle. Om du har möjlighet att lagra vin utvecklas sauternes fantastiskt under lång tid tack vare sötman, syran och koncentrationen.

Grafik: DN
Château Grillon 2015, Castelnau de Suduiraut 2013 och Château Suduiraut 2002.
Château Grillon 2015, Castelnau de Suduiraut 2013 och Château Suduiraut 2002.

Läs mer:

Läs tidigare avsnitt av vinskolan

Läs mer om vin

Ämnen i artikeln

Dryck
Vinskolan
Vintips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt