Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-superkombo-vin-pizza/

Dryck

Veckans superkombo: Vin & pizza

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 5. Vilket vin ska man dricka till vilken mat? Och vilka smaker i maten kan lyfta vinet? Alf Tumble djupdyker i de bästa mat- och vinkombinationerna och tipsar om hur du kan tänka.

En gång i tiden användes begreppet ”pizzavin” i förminskande syfte för att beskriva ett enklare rödvin. I dag, när pizza blivit ett accepterat mathantverk, har även vinet fått en viktig roll som kombinationsdryck. Om vi plockar isär pizzan i dess olika komponenter ser vi att pizza funkar lika bra till rött och vitt vin. Basen, bröd och ost, passar i princip till alla viner. 

En pizza utan tomatsås kallas ”pizza bianco” och innehåller ofta mera ost, med crème fraiche eller pesto som grund. Detta öppnar upp för vitt vin i många valörer. Adderar vi däremot tomatsås blir det en vanlig ”pizza rosso”, då fungerar röda viner bättre. När grunden är lagd kan du finjustera kombinationen genom att välja olika toppningar. Med sparris och citron på en bianco funkar friska och aromatiska viner som riesling, albariño eller grüner veltliner. 

Till en rosso med extra mycket ost funkar sträva rödviner där du vill runda av tanninerna. Du kan till och med göra dessertpizzor med honung eller nutella och botanisera bland en rad olika söta viner. 

Oavsett om du köper en vanlig hämtpizza eller gör din egen vedeldade deluxe-variant är pizza enkel mat och en relativt billig måltid. Gör dig själv en gastronomisk tjänst, lägg krutet på vinet i stället – ett riktigt pizzavin!

 

Läs tidigare avsnitt i Vinskolan här