Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-superkombo-vin-sushi/

Dryck

Veckans superkombo: Vin & sushi

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 3. Vilket vin ska man dricka till vilken mat? Och vilka smaker i maten kan lyfta vinet? Alf Tumble djupdyker i de bästa mat- och vinkombinationerna och tipsar om hur du kan tänka.

Den japanska sushin kan serveras både som snabbmat och som trestjärnig avsmakningsmeny. Egentligen är det bara kvaliteten på råvaran och hantverket som gör skillnaden. Ur ett vinperspektiv finns det flera saker att ta hänsyn till för att hitta den ultimata kombinationen men grundprincipen bygger på att 1) sushiris är sött, 2) rå fisk innehåller mycket umami, 3) tillbehör som wasabi, syltad ingefära, rödlök, soja och diverse toppningar kan ställa till det.

Vitt, men med en släng av restsötma, är en vanlig och hyfsat säker kombination till sushi. En lätt och frisk kabinett-riesling från Tyskland fungerar till exempel utmärkt som allround-sushivin eftersom vinets lilla sötma möter risets, samtidigt som det till viss del rundar av både umami och hetta. Liknande viner men med större fyllighet hittar du i Alsace. Dessa passar bättre om din sushi är modernt pimpad med tillbehör som chilimajonnäs eller om fisken är snabbt halstrad. 

Är din sushiservering mer avskalad och råvaran inte bör komma i skymundan kan du spana in de vita vinerna från norra Rhônedalen. Dessa har relativt låg syra och en mjuk rund fruktighet som har en förmåga att lägga sig i bakgrunden utan att för den sakens skull försvinna. Alltför syrliga viner har en förmåga att krocka både med rå fisk och med vinägern i riset.

 

Läs fler avsnitt i Vinskolan, till exempel om druvan nebbiolo.