Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-vin-med-adress-beaujolais-en-hyllad-atervandare/

Dryck

Veckans vin med adress: Beaujolais – en hyllad återvändare

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 16. Bra viner har ofta en tydlig hemvist i både doft och smak – en kombination av växtplats, hantverk och kultur. Alf Tumble berättar om ursprunget och tipsar om typiska viner.

Ingen som är vinintresserad lär ha missat den hyllade återkomsten av vinerna från Beaujolais under 2010-talet. Men för de flesta är Beaujolais starkast förknippat med de mer skojfriska ”Beaujolais Nouveau” som under 1970-talet blev en global succé. Dessa viner, som fortfarande görs, tillverkas av årets skörd och släpps med buller och bång tredje torsdagen i november varje år. Vinerna är kolsyrejästa och har en godisaktig karaktär, perfekt att dricka kylskåpskalla när man festar för att fira skörden. 

Men tack vare naturvinsrörelsen i Frankrike hamnade Beaujolais åter i rampljuset. Nu handlade det om mer seriösa viner från odlare som gjorde vin med få tillsatser. Plötsligt kryllade det av producenter i området och de tio olika grand cru-områdena började synas allt oftare på etiketterna. Druvan gamay regerar för de röda vinerna i Beaujolais men det odlas även en del pinot noir, liksom chardonnay och aligoté för de ovanliga vita vinerna.

Även om Beaujolais liksom Chablis tillhör Bourgogne vill man gärna se sig som en egen region, vilket är fullt förståeligt med tanke på att vinerna härifrån inte påminner om något annat. Stilen har däremot gått på export till såväl USA och Australien som Sydafrika.

 

 

Bild 1 av 3 Château de Pierreux Brouilly.
Bild 2 av 3 Didier Desvignes Morgon Les Charmes.
Bild 3 av 3 Lapalu Côte de Brouilly.

 

Läs fler avsnitt av vinskolan