Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 01:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/veckans-vin-med-adress-i-pfalz-skiner-solen-mer-an-i-de-flesta-andra-tyska-vinregioner/

DRYCK

Veckans vin med adress: I Pfalz skiner solen mer än i de flesta andra tyska vinregioner

I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar.
I DN:s serie Vinskolan guidar Alf Tumble till druvor, regioner och smakmatchningar. Foto: Mickan Palmqvist

Vinskolan del 52. Bra viner har ofta en tydlig hemvist i både doft och smak – en kombination av växtplats, hantverk och kultur. Alf Tumble berättar om ursprunget och tipsar om typiska viner.

Pfalz är Tysklands näst största vinregion och ligger strax söder om landets största region, Rheinhessen. Söderut fortsätter vingårdarna på den franska sidan med området Alsace vars klimat, druvor och historia påminner mycket om dito i Pfalz. Med 1 800 soltimmar per år skiner solen mer i Pfalz än i de flesta andra tyska vinregioner, och nederbörden uteblir tack vare det skyddade läget i skuggan av bergskedjan Haardtbergen i väster.

Klimatet tillåter odling av både gröna och blå druvor. Den primära druvan är riesling för vita kvalitetsviner och spätburgunder för de röda. Det produceras också en stor del enklare viner på andra druvor som till exempel müller-thurgau, men på senare år har kvalitetsvinerna vunnit mark.

Regionen kan delas in i två distrikt: Mittelhaardt/Deutsche Weinstrasse och Südliche Weinstrasse. Generellt görs de bästa vinerna i byarna kring Mittelhaardt, så håll gärna utkik efter namn som Deidesheim, Haart, Wachenheim och Ruppertsberg på etiketten. Stilen på vinerna är mestadels torr. Rieslingvinerna är ofta fylliga och rika i smaken, med en fin kryddighet. De bästa vinerna är mycket lagringsdugliga och har blivit allt mer eftertraktade internationellt.

A Christmann Riesling, Reichsrat von Buhl Riesling Trocken och Rings Spätburgunder VDP Gutswein.
A Christmann Riesling, Reichsrat von Buhl Riesling Trocken och Rings Spätburgunder VDP Gutswein.

Läs mer:

Läs tidigare avsnitt av vinskolan

Läs mer om vin

Ämnen i artikeln

Dryck
Vinskolan
Vintips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt