Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/vin-for-alla-tillfallen-i-sommar/

Dryck

Vin för alla tillfällen i sommar

Till en picknick i parken väljer vi en flaska vitt grekiskt vin.
Till en picknick i parken väljer vi en flaska vitt grekiskt vin. Foto: Alamy

Det finns platser och stunder vi längtar till. Ofta är de förknippade med vänner, familj, mat och dryck. Så även i sommar. Alf Tumble har förslag på viner till fyra typiska tillfällen. 

På balkongen smakar det bra med en Skepparps Vingård Grand Prix Rosé 2018.
På balkongen smakar det bra med en Skepparps Vingård Grand Prix Rosé 2018. Foto: Sam Stadener

Balkongen i stan

Det verkar som om alla utom du har lämnat stan. Rätt skönt faktiskt. Det finns plats på gatorna och i parkerna, ingen stress i matbutiken eller kö på System­bolaget. Bäst av allt är ändå livet på balkongen, lägenhetens nya sommarrum. Du har flyttat ut blommorna, stereon och favoritfåtöljen. En jobbarkompis kommer över på lunch så nu finns även bord och stolar på plats. Du har tillbringat förmiddagen i köket med att göra den perfekta caesarsalladen, med smörstekta krutonger och ansjovis i såsen. Kycklingen har kokat länge med citron och cider. Det enda som återstår är att hyvla parmesanen så där tunt så att sältan inte tar överhanden. 

Flaskorna, två stycken faktiskt, ligger redo i kylen. Planen är att överraska med ett glas rosébubbel innan maten och sedan servera ett fylligare vitt till salladen. Du har länge varit nyfiken på att testa vin från Sverige, särskilt i dessa dagar då du mer än gärna stöttar lokala producenter, så valet faller på ett mousserande rosa på druvan solaris. Krispigt och bärigt vin som får i gång aptiten.

När ni slagit er till ro och caesarsalladen ligger på tallriken plockar du fram din favoritbourgogne som du nosat upp i beställningssortimentet. Solmogna stenfrukter, mineral och krämig struktur får kompisen att göra kullerbyttor. Ni sitter kvar länge och turas om att välja spellistor. Redan dags för middag?

Bubbel: Skepparps Vingård Grand Prix Rosé 2018, Sverige, Skåne, 298 kr, LS 33039 

Vitt: Domaine Trouillet Saint Veran Les Condemines 2018, Frankrike, Bourgogne, 179 kr, BS 78848

Grilla gärna med en flaska Attis Lias Finas Albariño 2018 i beredskap.
Grilla gärna med en flaska Attis Lias Finas Albariño 2018 i beredskap. Foto: Thomas Karlsson

Vid grannarnas grill

Om det finns något fenomen som corona­pandemin inte lyckats sparka undan benen för är det den svenska grillreligionen. Att samlas utomhus vid grillen med behörigt socialt avstånd kan funka lika bra som annars. Lagom till semestern har du hittat ett favoritvin som du själv skulle klassa som ”grill & gott-rött” med massor av frukt, värme och örter. Tidigare gillade du italienska appasimento-viner som ripasso och amarone men efter en vinprovning med jobbet i vintras har du börjat uppskatta stramare viner, gärna från Rhônedalen. 

För säkerhets skull har du även med dig ett vitt vin. Med största sannolikhet kommer det grillas lika mycket halloumi och grönsaker som köttdetaljer i år. Eftersom grillat grönt ofta smakar mycket har du tagit med ett vin med extra mycket frukt som du minns från förra årets Spanien-semester. Druvan heter albariño, etiketten var vit. Framför allt minns du strandkaféet, den chilistinna gazpachon och att du inte kunde få nog av det svalkande vinet.

Om känslan går att överföra till grannens trädgård med fleecefiltar och infravärme återstår att se. Du har i alla fall en bra story och vinet kan ju som bekant få en att resa i sinnet.

Rött: Olivier & Lafont Le Petit Secret 2018, Frankrike, Côtes du Rhône, 139 kr, SB 71847

Vitt: Attis Lias Finas Albariño 2018, Spanien, Rías Baixas, 169 kr, BS 71667

Till picknicken är det inte fel med en flaska Kir-Yianni Assyrtiko 2018.
Till picknicken är det inte fel med en flaska Kir-Yianni Assyrtiko 2018. Foto: Alamy

Picknick i parken

Det behöver inte vara så omständligt. En korg, en filt, ett sällskap. Men det blir så himla mycket bättre med en gnutta planering. Kanske inte för vinets skull, just picknick-viner finns det rätt gott om på Systembolagets hyllor, men maten får gärna ta lite tid i anspråk att förbereda. Det känns otroligt mycket lyxigare att picknicka med hemlagad mat än färdigköpt. Likaså om du packar med riktiga bestick och vinglas.

Eftersom du inte kan resa till ditt älskade Grekland den här sommaren får det bli temat för utflykten. Grekisk sallad med generösa mängder fetaost, gurka, tomat och oliver. Surdegsbröd från det lokala bageriet och din bästa olivolja.

I kylväskan packar du ner ditt grekiska vita husvin som görs på druvan assyrtiko. Bara doften av vinet får dig att förnimma turkosblått hav och saltstänkta stenstränder. Ett givet val till salladen. För de i sällskapet som hellre dricker rött har du nosat rätt på ett spännande naturvin från området Thessaloniki i de norra delarna av fastlandet. Lika delar av druvorna xinamavro, merlot och syrah skickar en örtig och aromatisk livlig hälsning från Medelhavet. Även det röda vinet får ligga en stund i kylväskan men lite högre upp. Så där, äntligen dags att dra. Åh nej, glömde korkskruven!

Vitt: Kir-Yianni Assyrtiko 2018, Grekland, Florina, 99 kr, SB 2338

Rött: Kamara Nimbus Russus 2016, Grekland, Thessaloniki, 289 kr, BS 71611

Skaldjuren vid havet kommer till sin rätt med en flaska Sybille Kuntz Spätlese trocken Lieser Niederberg Helden Alte Reben 2015.
Skaldjuren vid havet kommer till sin rätt med en flaska Sybille Kuntz Spätlese trocken Lieser Niederberg Helden Alte Reben 2015. Foto: Jannike Kihlberg

Weekend vid havet

Fjolårets stora smakupplevelse var på en liten restaurang söder om Åbo ute i den finska skärgården. Ni åt en femrätters avsmakningsmeny där alla råvaror kom från trakten och de flesta smakerna från havet. Till varje rätt serverades en väl vald dryck, och du kan fortfarande återuppleva den maxade kombinationen av nyrökt sik och halvtorr riesling. Vinet lyckades du beställa när du kom hem och sedan dess har de biodynamiska vinerna från Sybille Kuntz legat dig varmt om hjärtat.

I år går semesterbilen till den svenska västkusten i stället. Här röks det kanske inte lika mycket sik men desto mer skaldjur. Tanken är en långhelg i en stuga du hyrt av en kompis som ligger ett stenkast från en klippstrand med badbrygga och roddbåt. Fiskespön skulle finnas på plats och om SMHI:s rapport står sig blir det solskensfiske hela helgen lång. Du har lovat dig själv att logga ut och slå av mobilen men är inte helt övertygad om att du kommer att lyckas.

Däremot är du tvärsäker på att vinerna du stuvat in i bagageluckan kommer passa perfekt både till fångsten och till vädret. En krispig blandning av vita viner från Tyskland och Österrike, de flesta ekologiskt eller biodynamiskt odlade. Husfavoriten just nu är en så kallad ”fieldblend” från Wien. Känns som att den borde rimma fint med västkustkrabba.

Vitt halvtorrt: Sybille Kuntz Spätlese trocken Lieser Niederberg Helden Alte Reben 2015, Tyskland, Mosel, 399 kr, BS 75556

Vitt: Zahel Wiener Gemischter Satz 2019, Österrike, Wien, 119 kr, SB 2515

Läs mer om vin 

Ämnen i artikeln

Dryck
Vintips

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt