Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 15:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/zeina-mourtada-inte-kunde-jag-tro-att-ett-recept-skulle-forandra-mitt-liv/

1 min 59 sek. ”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har så har man ett förhållande till mat. Därför tror jag att mat kan användas för att bygga broar”, säger Zeina Mourtada.
MAT & DRYCK

Zeina Mourtada: Inte kunde jag tro att ett recept skulle förändra mitt liv

Vad blir det till middag? Fråga Zeina Mourtada. Hundratusentals svenskar läser middagstips på hennes blogg, följer henne på sociala medier, ser henne på tv och använder hennes kokböcker. Vägen från hemmafru till hela Sveriges matmamma startade med en bild på yoghurtbollar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 16 Bloggen, fylld med recept, är navet i Zeina Mourtadas verksamhet. Kanelbullarna förevigas och läggs upp på Instagram. ”Det är en del av nöjet”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 16 Zeina Mourtada blir ofta igenkänd när hon är i mataffären. ”En gång träffade jag en tjej som gick omkring med ett av mina recept. Jag fick hjälpa henne att hitta bulgur.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 16 ”Det här var min mammas kokbok. Hon tyckte det var viktigt att jag inte avslöjade hennes hemliga knep, men när jag skriver recept för min blogg måste jag ju berätta hur man gör för att lyckas med rätterna”, säger Zeina Mourtada.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 16 ”Det är många som har en åsikt om min slöja. Vissa tycker att jag borde ta av den, andra att jag borde knyta den mer korrekt. Men jag har min egen stil”, säger Zeina Mourtada
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 16 ”Det bästa med mitt nya liv är att alla är så trevliga hela tiden”, tycker Zeina Mourtada.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 16 ”Numera är man inte beroende av tv om man vill slå igenom som matlagare. Man kan bygga upp sin egen plattform på sociala medier och få genomslag om man har talang”, säger Zeina Mourtada.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 16 Gustav Johansson driver ”Jävligt gott”, en blogg om vegansk mat.
Foto: Emil Hovmark
Bild 8 av 16 ”Jag tror att jag fyllde ett tomrum när jag först slog igenom. När jag själv ville börja laga mat från Mellanöstern, Västafrika och Balkan var det svårt att hitta recept på svenska. Det är en helt annan sak nu”, säger Zeina Mourtada.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 16 Zeina Mourtada spelar in Youtubeklipp med fotograf Jimmie Petré från Nemen Film.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 16
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 16 Zeina Mourtada fixar sin makeup inför inspelningen. ”När jag har planerat, handlat, lagat, fotat och lagt upp bilderna är det som att stå på en scen och se 100 000 människor gå in”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 16 ”När jag var med i tv-programmet 'Timjan, tupp och tårta' kände jag inte att jag behövde representera någonting. Då var jag bara Zeina som lagar god mat.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 13 av 16 Zeina Mourtada och hennes man Jamil är på releasefest för Frida Boisens nya bok. ”Under en programserie jag gjorde om psykisk hälsa öppnade Zeina upp om sorgen efter sin mamma. Så nära, så fint. Så är Zeina”, berättar Frida Boisen senare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 14 av 16 Zeina Mourtada minglar med Linda-Marie Nilsson och andra influerare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 15 av 16 ”Det kan komma dagar när jag tänker att ”fasiken vad livet hade varit mycket enklare om jag inte hade haft slöja”. Vad befriande det skulle vara att vara Mat-Tina!” säger Zeina Mourtada.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 16 av 16 Labnehbollar i olja.
Foto: Zeina Mourtada