Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/med-kalla-mot-os/

SPORT

Kalla tillbaka där allt började. ”Jag tror att jag har fått tålamodet härifrån”

Fokus. Med Kalla mot OS Charlotte Kalla nådde stjärnorna och det är här, nedanför alla trädtoppar, hon har sina rötter. Följ med till platserna som var Kallas uppväxt. Följ med till en by hon aldrig visat upp.


Charlotte Kallas kusin Solveig fyllde fem år dagen före DN:s besök i Käymäjärvi. Charlottes rödmålade naglar är ett spår från den 30-årsfest hon hade tidigare i somras.


Med några få korta avbrott tillbringade Charlotte Kallas morfar Väinö Martikkala hela sitt liv i byn Käymäjärvi, sex mil från Charlotte Kallas uppväxtort Tärendö. I en bod på gården samlade han saker som andra gårdar rensade ut, bland annat skidor och stavar från förr.


Moster Ida med dottern Ingegerd som försöker charma till sig chokladkulor från skolen vid bordet. Hon lyckas få fyra.


Charlotte Kallas mamma Lena, som är uppväxt på gården i Käymäjärvi tänder bastun efter dotterns tuffa träningspass på grusvägar, stigar och myrar.


Efter löpning på vägar, stigar och en myr går Charlotte in i moster Bertas hus på gården i Käymäjärvi och kör ett styrketräningspass.


Hemma i Tärendö. Här spelade Charlotte Kalla basket innan hon började satsa fullt ut på längdskidåkningen.
“Två av talen på min 30-årsfest handlade om att jag helt saknade talang för basket. Äntligen. Några som var ärliga”, säger hon och skrattar.


En lekpaus på gungan tillsammans med kusinen Solveig.


Fika i köket tillsammans med moster Ida Martikkala och hennes barn Ingegerd och Solveig.


Kalla och kusinerna, Solveig på väg upp i trappan och Ingegerd strax bakom.


I mammas hemby. Släktens första hus i byn Käymäjärvi byggdes av Charlottes morfars farfar i mitten av 1800-talet.
“Hur ska ni klara er här”, undrade folk. “Det sägs att han svarade ‘Med hederlighet och hårt arbete’, berättar Lena Kalla.


Roddtur med mamma Lena på sjön som har samma namn som byn, Käymäjärvi.


Festplatsen på Tärendöholmen. Här arrangerade Charlotte Kallas klubb IFK Tärendö under många år uppträdanden och konserter. Intäkterna gav föreningen bra ekonomi.
I juni 1973 var ett band som då fortfarande hette Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid här. Det som blev Abba fick 6232 kronor i gage.
1994 spelade Nordman på samma plats. Charlotte var i publiken för första gången.


Efter ett löppass ihop med DN:s Johan Esk tar sig Charlotte Kalla an den tuffaste delen av dagens träningspass på myren i Käymäjärvi, en halvtimmes löpning på en myr där målet är att pressa kroppen hårt och bara ta sig framåt.
Foto Jonas Lindkvist
Text Johan Esk