Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/av-alla-filmbilar-ar-bullitt-bilen-en-av-den-hetaste/

MOTOR

Av alla filmbilar är Bullitt-bilen en av den hetaste

Biljakten i Bullitt är en av filmvärldens mest kända. Den tog tre veckor att filma klart. Steve McQueen satt själv vid ratten i de flesta av scenerna.
Foto: TT

Sällan har en bil spelat en så viktig roll som i filmen Bullitt från 1968. Skådespelaren Steve McQueen körde själv i en del av de dramatiska scenerna under en vild biljakt i San Franciscos hisnande backar. Den eftertraktade bilen – en Ford Mustang GT Fastback – såldes för några år sedan på auktion. Priset: 3,7 miljoner dollar.

Steve McQueen spelar polisen Frank Bullitt i filmen – hans uppdrag är ett skydda en person som ska vittna om organiserad brottslighet. Vittnet dödas emellertid och Bullitt är snart på jakt efter mördarna. I den mest berömda scenen i filmen jagas Bullitt när han kör sin Mustang genom San Franciscos gator. De förföljande skurkarna sitter i en Dodge Charger.

Den vilda biljakten slutar med att skurkarnas Dodge Charger kraschar och brinner upp.

Steve McQueen, som älskade bilar och motorsport, körde själv under en del av tagningarna – men i de mest dramatiska och farliga scenerna satt en stuntman vid ratten. Filmbolaget Warner Bros hade köpt in två identiska Mustanger för filmens räkning. Bägge var Mustang GT Fastback 390, och kulören på bilarna kallas Highland Green.

En av bilarna såldes vidare efter att inspelningen av Bullitt var klar, och användes som familjebil fram till 1980. Steve McQueen gjorde några försök att köpa loss bilen, men fick nej. 2014 renoverades Mustangen – i bilen fanns då fortfarande brevet från McQueen där han erbjuder sig att köpa den.

Några år senare – i början på 2020 – såldes den här Mustangen på auktion för hela 3,7 miljoner dollar till en anonym köpare. Det lär innebära att Bullitt-bilen faktiskt blev världens dyraste Ford.

Den andra bilen i filmen fick så många skador under inspelningen att den senare skickades till skroten. Men enligt sajten Hot Cars så blev den aldrig skrotad utan var bara försvunnen under en massa år.

2016 köpte en man vid namn Hugo Sanchez två Mustanger – för 5 000 dollar – som stått på en bakgård i Los Cabos i Mexiko. Hans plan var att förvandla den ena till en kopia av Eleanor Mustang från filmen ”Gone in 60 seconds”.

Under upprustningen av de två Mustangerna upptäcktes att en av dem var den försvunna Bullitt-bilen. Nu håller Sanchez och hans kollega på med en omfattande renovering av den gamla Bullitt-bilen. Planen är att den ska återställas till sin forna filmglans.

Det är inte bara Mustang GT Fastback som blivit en berömd filmbil. Andra bilmodeller har också varit kändisar på vita duken, till exempel Herbie the Love Bug. Har du någon egen favorit? Skriv till motor@dn.se och berätta!

Fler historier om äldre bilar

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt