Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/backspegeln-blickar-tillbaka/

MOTOR

Backspegeln blickar tillbaka

Elefanterna, jänkarbilen och den gamla bensinmacken på Kungsholmen. Har du inte sett bilderna förr? Jo, de har alla varit med på denna sida tidigare och har fått några av er att höra av sig.

Här är ett par läsarbrev som inkommit till redaktionen.

Veckans backspegel är en backspegel på backspegeln själv. Då och då dimper det ner brev i mejlkorgen om bilder och berättelser vi har publicerat under denna vinjett. Sådant är alltid kul och breven ger många gånger ytterligare en dimension till berättelsen i fråga.

Här följer några brev om bilder som nyligen varit med på denna sida.

Owe Lindh minns det stora cirkustält som slogs upp i Växjö 1961 och elefanterna som kunde ses på stadens gator (DN Motor 11/9).

– Jag var med och reste tältet. Då lärde vi oss hur vi kunde planka in och se föreställningen, berättar han och forsätter:

– Vad jag minns fick vi inget betalt. Vi släpade på massa grejer som skulle slås ner i marken.

Douglas Bratt gillade bilden på ”Tumbas” Ford Thunderbird (DN Motor 25/9) och fick låten Silver Thunderbird med Marc Cohn i huvudet som handlar om hur artistens pappa hyllade bilmodellen.

– Själv ville jag som ung grabb ha en knallröd Ford Mustang. Det var i början av 60-talet, men det blev tyvärr aldrig en sådan. Mitt intresse för bilar svalnade och jag kör i dag en blå Skoda Fabia och är nöjd med det. Men skulle någon erbjuda en Mustang från -65 i gott skick så vet man aldrig, berättar han.

Tomas Gilså har kontaktat oss angående bensinmacken på Kungsholmen (DN Motor 9/10) och har information från insidan.

– Som väktare har jag ofta ronderat de båda garagen och jag är imponerad över framsyntheten med vilken kvarteret byggdes, skriver han vilket genast får redaktionen att sätta sig till rätta.

– Garagen är värda ett besök. Tydligen började de med att gräva en djup grop för ett tvåvåningars garage. Jag gissar av arkitekturen att minst ett plan inrymde bilverkstad. Även enligt dagens mått är det gott om nödutgångar. Vid senare ommålning har gamla beteckningar som ”reservutgång” och ”eldsläckare” fått vara kvar. Det finns också bevarad gammal reklam målad på väggarna som att ”Shell motorolja bevisligen äga överlägsen smörjkraft”, berättar Tomas Gilså.

Vi på DN Motor säger stort tack för all respons!

Läs mer: Fler läsarbilder.

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt