Volkswagen e-Up är tillsammans med syskonbilarna Seat Mii electric och Skoda Citigoe iv Sveriges billigaste elbil. Nybilsförsäljningen är på sluttampen men som begagnade är de attraktiva alternativ.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 10:59
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/begagnad-elbil-till-lagpris-med-kort-rackvidd/
Begagnad elbil till lågpris – med kort räckvidd
Ända sedan den eldrivna versionen av Volkswagen Up kom till Sverige 2014 har den varit en av de billigaste elbilarna på marknaden. Konkurrensen har främst Renault Zoe stått för.
På begagnatmarknaden får dessa bägge sällskap av första generationens Nissan Leaf i kampen om att vara billigast. Alla går att köpa för omkring 110 000 kronor. Det finns billigare Zoe och Leaf till salu, men då säljs de oftast utan batteri som då måste hyras i stället.
När e-Up lanserades i Sverige 2014 var nybilspriset satt till höga 269 500 kronor. I dag, sex år senare, kostar en ny Skoda Citigoe iv eller Seat Mii i eldrivet utförande lika mycket. Båda dessa är i dag mycket bättre elbilar än vad e-Up var när den kom, främst tack vare batteriet.
2019 fick trion en rejäl ökning av batterikapaciteten från låga 18,7 till 32,3 kilowattimmar. På begagnatmarknaden är det främst den lägre kapaciteten som gäller och det räcker i bästa fall till 15 mils körning. Vintertid är räckvidden snarare tio mil, vilket kan göra pendlande till ett problem.

Konkurrerande Leaf och Zoe är inte mycket bättre när det kommer till räckvidd, åtminstone inte de tidiga modellerna som hade ett batteripaket på 24 respektive 22 kilowattimmar. Ska man ha en elbil med hygglig räckvidd får man höja ribban till strax under 200.000 kronor där Renault Zoe med större batteri på 41 kilowattimmar kan hittas.
Billigare Zoe finns, men då tillkommer batterihyra. Även Hyundai Ioniq med batteri på 28 kilowattimmar finns för liknande pris.
Bortsett från ökad batterikapacitet har uppdateringarna för e-Up och syskonmodellerna under modellernas livslängd varit få. Till modellår 2017 fick e-Up en uppdatering med små designförändringar på stötfångare och lampor, den största och egentligen enda viktiga uppdateringen gällde informationssystemet. Från början hade bilen en uppstickande skärm, men i och med uppdateringen togs den bort och ersattes av en mobilhållare och en app till mobiltelefonen.
Om du köper ett exemplar efter uppdateringen se då till att du får med mobilhållaren som ingår i bilen. Och som alltid vid köp av en elbil, se till att laddkablar ingår i köpet, de är nämligen dyra.
Bilen är endast 354 centimeter lång, men utrymmena överraskar både i fram- och baksäte. Bagageutrymmet tar som mest 923 liter. Körmässigt erbjuder bilen ett piggt uppträdande på vägen. Eldriften passar biltypen, 82 hästkrafter kan låta lite men med ett högt vridmoment och en direkt kraftutveckling är det mer än tillräckligt.
Säkerhetsmässigt märks autobroms som standard men bilen har inte övertygat i tidningen Teknikens Världs älg- och bromstest.

Volkswagen e-Up har haft en del tillförlitlighetsproblem. Den enskilt största problemkällan har varit en tätning runt batteriet som, på vissa bilexemplar, inte har fungerat så effektivt som den borde. Enligt tysk media återkallades 11.200 bilar i Europa tillverkade fram till mars 2017.
Påverkade bilar fick ett varningsmeddelande på instrumentpanelen, så om exemplaret du köper skulle vara drabbat av det här så märks det.
Up-köpare verkar överlag vara nöjda med sina bilar, men en del problem med bromsarna har rapporterats. Bilen har trumbromsar bak, men skivbromsarna fram har i vissa fall drabbats av obalans, i extrema fall har de fått bytas ut helt. Bromsarna kan även kärva, så testa bromsarna upprepade gånger under en eventuell provkörning och var noga med att notera eventuella vibrationer eller missljud.