Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/delfinen-fran-kina-saknar-sant-som-borde-finnas-i-en-modern-elbil/

MOTOR

”Delfinen” från Kina saknar sånt som borde finnas i en modern elbil

Dolphin är en helt ny modell från kinesiska BYD, och den är inspirerad av havets djur. Tillverkaren har också lagt på ett eget ljud som klingar i kupén i stort sett hela tiden.
Foto: Jaime Sainz de la Maza

Kinesiska Byd har inspirerats av havet till sina senaste tillskott i portföljen och vi har fått en glimt av kompaktsuven Dolphin. En del minus upptäcks snabbt – bilen saknar möjlighet till enpedalskörning, har dåligt benutrymme och för låg laddeffekt.

Kinesiska Byd, eller Build Your Dreams, kommer med två nya modeller – Dolphin och Seal. Alltså delfin och säl på svenska. Vi har fått en kort provkörning av kompaktsuven Dolphin.

Körningen med eldrivna Dolphin är endast en liten slinga med ”portar” byggda av koner. Slingan är uppskattningsvis 150 meter lång och uppgiften är att köra emellan de uppställda konerna och slutligen bromsa hårt i slutet av banan. Det blir inte mycket svängande, så det är svårt att hinna få en känsla för styrningen.

Längs slingan går det att köra ganska snabbt också, runt 80 kilometer i timmen, så det enda jag hinner fokusera på är att inte köra på konerna och i slutet av slingan: att bromsa hårt. Körningen sker i Sport-läget, och det finns ingen tid att jämföra med Normal. Inbromsningen klaras av bra, men så kör vi också på en slät spansk vägbana med sommardäck och omkring 20 grader i luften. De få inbromsningar jag hinner göra ger ändå en indikation på att bilen har vettig bromsförmåga. Och på tal om bromsar så envisas BYD med att inte använda sig av enpedalskörning, en teknik som borde vara obligatorisk för elbilar.

Avskalad förarmiljö med bra komfort i sätena, men dåligt benutrymme för långa personer.
Foto: Jaime Sainz de la Maza

Jag sitter i alla fall bra i förarstolen, det hinner jag känna under den korta turen. Men en branschkollega som är betydligt längre (runt 190 centimeter) har svårt att få plats med benen.

Dolphin är ju en elbil, så hur är dess elbils­egenskaper? Inte så bra som man kunnat tro. Batteristorleken på 60 kilowattimmar ska räcka till 42,7 mils körning på en laddning enligt WLTP-cykeln. När det sedan är dags att ladda får man hoppas att bil och laddstation/kabel, väder och vind är med en – för ladd­effekten på snabbladdningen är endast maximalt 88 kilowatt. Hemma fungerar 11 kilowatts AC-laddning med trefas.

Skärmen kan ställas i antingen liggande eller stående position, beroende på vad man gillar bäst.
Foto: Jaime Sainz de la Maza

Det är samma som i Byd Atto 3, den första bilen från tillverkaren på svensk mark. I syskonbilen Seal är laddeffekten högre: 150 kilowatt. Byd säger att målet är att man ska kunna snabbladda deras bilar från 30 till 80 procent på under 30 minuter, och att det därför räcker med 88 kilowatt i Dolphin.

Trots att Atto 3 var först ut i Sverige är det långt ifrån märkets första bil. Tillverkaren har funnits sedan 90-talet och är bland de första bilföretagen som producerat över en miljon elbilar.

Byd använder den koboltfria LFP-tekniken i sina batterier, alltså litium-järn-fosfat. Nackdelen med LFP-batterier är att de inte har lika hög energitäthet och därmed laddar ur snabbare än traditionella litiumjon-batterier, men de kan å andra sidan laddas upp till 100 procent fler gånger.

Både mjuk och vass eller kantig formgivning på nya Byd Dolphin.
Foto: Jaime Sainz de la Maza

Byds batterier är också tunnare än andra, då de använder en speciell bladteknik som liknar mönstret hos vaxkakor i bikupor. Det gör att batterierna helt enkelt tar mindre plats – men det är oklart om de väger mindre. Under pressvisningen av Dolphin ville Byd inte dela med sig av den uppgiften.

Bladtekniken ska enligt Byd också göra batterierna säkrare vid kollisioner. I andra bilar från märket, exempelvis Byd Seal, ska batteriet till och med sitta helt ihop med chassikonstruktionen. Enligt Byd gör det ekipaget ännu mer stabilt.

Bilens pris är ännu inte fastställt, men en Dolphin med 60 kilowattimmars batteri kan landa mellan 30 000 och 38 000 euro. Det ska även komma en version med ett mindre batteri, men hur stort det kommer vara eller vad den versionen kommer kosta är oklart.

Vid en första anblick är det svårt att förstå hur växelväljaren fungerar.
Foto: Jaime Sainz de la Maza

Byd Dolphin 60 kWh

Miljö

Koldioxidutsläpp: 0 gram/km vid blandad körning.

Förbrukning: Uppgift saknas.

Räckvidd: 42,7 mil.

Ekonomi

Pris/Förmånsvärde/Privatleasing: Ej fastställt.

Årlig fordonsskatt: 360 kronor per år.

Garantier: Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 5 år, lack 3 år, bat­teri 8 år/16 000 mil.

Teknik

Motor: El 204 hk, 290 Nm.

Batterikapacitet: 60 kWh.

Max laddeffekt hemma/snabbladdare: 11/88 kW.

Drivning: Framhjulsdrift

Växellåda: Enväxlad.

Acceleration 0–100 km/tim: 7 sekunder.

Toppfart: 160 km/tim.

Digitalt

Pekskärm: 12,8 tum.

App: BYD Connect.

Apple CarPlay/Android Auto: Ja/Ja.

OTA (nätuppdatering): Ja.

Mått/vikt

Längd/bredd/höjd: 429/177/157 centimeter.

Bagagevolym: 345–1 310 liter med bakre ryggstöd uppe/fällda.

Tjänstevikt: Uppgift saknas.

Maximal släpvagnsvikt: Uppgift saknas.

Betyg del för del:

Köregenskaper 3

Säkerhet 3

Miljö 4

Komfort 3

Ekonomi 3

Totalbetyg = 16 av 25

Plus

Bekväma stolar.

Roliga delfindetaljer.

Kan bli vettig motståndare till ID.3.

Minus

Den märkliga och högljudda signaturmusiken i bilen.

För dålig snabbladdning.

Passar inte långa personer.

Läs mer: Fler texter om elbilar.

Läs mer: Fler biltester.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt