Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/filmerna-dar-muskelbilen-har-en-sjalvklar-huvudroll/

MOTOR

Filmerna där muskelbilen har en självklar huvudroll

En Dodge Charger Daytona står redo för en fartfylld avfärd. Vin Diesel, som spelar Dom Toretto, sitter bakom ratten.
Foto: Universal/Kobal/REX

Snabb och ursinnig. Det konceptet kan man bygga en hel filmserie på. Tio ”Fast and Furious”-filmer har producerats sedan 2001, och om två år är de snabba och ursinniga tillbaka på vita duken. Många bilmodeller har vrålat förbi genom åren.

Snabbt går det när man tävlar i street race, jagar spioner och begår rånkupper. Huvudpersonerna i ”Fast and Furious”-filmerna trycker på gaspedalen i stort sett hela tiden, och mängder av amerikanska, japanska och tyska bilmodeller har flimrat till på vita duken i de tio filmerna.

Toyota Supra kördes i första filmen av Paul Walker, som spelar undercover-polisen Brian O´Conner.
Foto: Bob Marshak/Everett Collection

I den första filmen ”The Fast and the Furious” kör huvudrollsinnehavaren Brian O´Conner, spelad av Paul Walker, en Toyota Supra MK iV från 1995. Bilen lånades ut till inspelningen av filmens tekniske rådgivare. Det här var den fjärde generationen av Supra, som tillverkades mellan 1993 och 2002. Den Japan-specifika versionen hade 280 hästkrafter och en vinge där bak. För den amerikanska marknaden kom Supra med en tre liters sexcylindrig motor på 330 hästkrafter.

En Dodge Charger och ett skurkpar i ”Fast and Furious”.
Foto: Universal/Kobal/REX

O´Conners antagonist Dominic ”Dom” Toretto, spelad av Vin Diesel, kör en Dodge Charger från 1970. Fyra Chargers användes under filminspelningen, och Vin Diesel lär ha blivit så förtjust att han körde denna bilmodell även privat.

Dodge Charger lanserades under ”muskelbil”-eran i USA, närmare bestämt i mitten på 1960-talet.

Dom Toretto sitter även bakom ratten i en Mazda RX-7 från 1993 – en tvåsitsig sportbil med wankelmotor och bakhjulsdrift. Det är den tredje generationens RX-7 som är med i den första Fast and Furious-filmen – en generation som är mycket populär inom street racing.

Mazda RX-7 är också med i den andra ”2Fast 2 Furious”-filmen från 2003, då körs den av filmkaraktären Orange Julius.

Redo för race i Fast and Furious från 2001. Till vänster en Nissan 240 SX från 1997 och till höger en Mazda RX-7 från 1995.
Foto: Bob Marshak/Everett Collection

Torettos fru Letty Ortiz, spelad av Michelle Rodriguez, kör även hon street race och då i en Nissan 240 SX från 1997 – den andra generationen av sportbilen, som rullade av bandet året efter.

En film som innehåller snabba bilar och biljakter måste förstås ha en Ford Mustang med, och mycket riktigt så dyker en sådan upp i den tredje filmen ”Fast and Furious Tokyo Drift”. Det är en Fastback från 1967 som körs av karaktären Sean Boswell.

I den sjätte filmen, som kort och gott heter ”Fast and Furious 6”, är Dodge Chargern tillbaka och nu är det 1969 års Daytona som Dom Toretto sätter sig bakom ratten i. Daytona har en minst sagt eggande formgivning med sin knivskarpa nos och dramatiskt slanka vinge.

Läs mer: Fler historier om äldre bilar