Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/forarlos-tesla-som-kraschade-kan-ha-framforts-av-forare/

MOTOR

”Förarlös” Tesla som kraschade kan ha framförts av förare

Den Tesla som kraschade i Texas i april i år och där två män dog kan ha varit delvis under förarens kontroll och inte körts på automatik som först rapporterades. Det säger de amerikanska transportsäkerhetsmyndigheterna i en preliminär rapport.

Olyckan med Teslan ägde rum på kvällen den 17 april då bilen med de två männen i hög hastighet körde av vägen och in i ett träd där den tog eld. Olyckan inträffade i Woodlands norr om Houston.

Bilder från olycksplatsen visade ett utbränt vrak och det tog brandpersonalen fyra timmar och 120.000 liter vatten att släcka branden sedan bilens litiumbatteri fattat eld.

Enligt polisen omkom de båda i bilen omedelbart. Den ene var 59 år och den andre 69 år gammal.

Enligt den lokala polismyndigheten satt ingen av de två männen vid ratten vid olyckstillfället och när deras kroppar bärgades hittades en av dem i baksätet och den andre i passagerarsätet i fram.

Nu säger den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten, NTSB, att en av männen verkligen satt vid ratten när olyckan ägde rum och att hans kropp hamnat i baksätet till följd av kraschen och den häftiga branden.

Enligt NTSB, som analyserat den svårt brandskadade färddatorn, var gaspedalen nedtryckt till 98,8 procent vid flera tillfällen före olyckan. Hastigheten vid kraschen var cirka 100 kilometer i timmen, skriver NBC News.

Båda männen bar säkerhetsbälten.

NTSB har provkört olyckssträckan med en Tesla av samma modell och då inte lyckats få bilens autopilot att starta och inte heller dess automatiska styrsystem som skulle ha tagit över ratten och hållit bilen i rätt fil eller på rätt sida av vägen.

En orsak till att de automatiska systemen inte gick att använda kan ha berott på att vägbanan saknade målade linjer.

Däremot lyckades utredarna att få igång det system som övervakar området kring bilen och bland annat ser till så att bilen håller rätt avstånd till andra bilar.

De nya uppgifterna gör nu att NTSB inte utesluter att Teslan framfördes av en av männen och att den inte framfördes förarlöst.