Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/ia-wadendal-vad-ar-val-en-provkorning-sa-sag/

MOTOR | KOMMENTAR

Ia Wadendal: Vad är väl en provkörning, så säg

Det nöts många mil bakom ratten när vi testar bilar.
Foto: Anette Nantell

Många undrar vad det är för skillnad på tester, provkörningar och begagnattips i våra spalter. Häng med här, så ska jag försöka förklara.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vi testar inte bara bilar mot varandra utan också fordonens viktiga sulor – däcken. Det gemensamma är att de många timmarna av arbete som ligger bakom innan bedömningarna väl hamnar på pränt.

De bilar som testas körs många mil under ett antal veckor. Eftersom vi har ytterst skiftande temperaturer och vägunderlag i vårt långa land är det förstås viktigt att kontrollera hur bilarna står sig mot minusgrader och halka kontra sommarens barmark.

Numera är det oftast laddbara fordon vi tar oss an – och det de flesta läsare vill veta är hur mycket kyla och uppvärmning av kupén drar ner den utlovade räckvidden. Går det att bo i norra Sverige och ha en elbil? Har bilen en separat värmepump? Hur snabbt laddar den vid de glest utplacerade laddstolparna?

Moderna bilar är snarare datorer på hjul än traditionell mekanik. Hur fungerar alla de kameror och lasrar som dessa bilar är fullproppade med? Och hur varnar förarassistanssystemen när man råkar vingla över mittlinjen eller kommer för fort in i en tätort med 40 på skylten? Piper det, eller skakar ratten? Är de allt större pekskärmarna användarvänliga, och finns det kvar några reglage att vrida på för de vanliga funktionerna värme och kyla? Kan bilens system uppdateras över nätet, har den så kallad OTA?

Är systemen i bilen kompisar som hjälper en rätt, eller ständiga irritationsmoment?

Förutom det så ska allt som kan krävas av en bil kollas om och om igen. Är stolarna bekväma att sitta i, passar de både korta och långa? Är det lätt att fälla baksätet och blir underlaget plant? Hur hög är lasttröskeln och hur mycket hindrar ett sluttande tak i- och urlastning?

Det här är bara ett litet urval av de frågor som vi försöker få svar på i ett test av bilar.

En provkörning av en ny bil är däremot snarast som en provsmakning av en ny rätt. Man får ett litet hum och en erfaren motorjournalist kan göra en bedömning av allt från hur fjädringen känns till om pekskärmen är funktionell även om hen bara får låna bilen några timmar.

Provkörningar är inte idealiska men de där få timmarna är vad som erbjuds av biltillverkarna när en ny bil ska presenteras för motorjournalister från flera länder på en och samma gång.

När vi tipsar om begagnatköp går vi igenom tidigare tester och provkörningar – även de som gjorts efter uppdateringar eller så kallade ansiktslyftningar – av bilmodell och årgång. Vi tittar på rapporter om vanliga fel och vilka återkallelser som gjorts.

Vad skulle du vilja se mer av i vår biljournalistik? Hör gärna av dig och berätta!

Trafikljus: Rött.

Allt färre privatpersoner satsar på att köpa laddbara bilar – det visar både Mobility Swedens statistik och sökningar på begagnatsajter.