Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/okand-brottsduo-motte-sitt-ode-i-en-ford/

MOTOR

Ökänd brottsduo mötte sitt öde i en Ford

Det kriminella Barrowgänget i filmen ”Bonnie och Clyde” från 1967.
Foto: Ronald Grant Archive/TT

Brottsturnén genom USA gjorde Bonnie och Clyde ökända över hela landet på 1930-talet. De rånade småbutiker, stal bilar och mördade poliser. Den sista bilen de stal innan de stoppades och sköts ihjäl av polisen var en Ford Fordor Deluxe från 1934. Brottsparets öde skildras i en film från 1967.

Bonnie Parker och Clyde Barrow härjade tillsammans med sitt kriminella gäng – Barrowgänget – under depressionen i USA, mellan 1930 och 1934. De ägnade sig mest åt att råna småbutiker och bensinstationer på landsbygden, men senare också banker. Barrowgänget tros ha mördat minst nio polismän och ett antal civila under sin brottsliga bana.

1967 kom filmen ”Bonnie och Clyde” som fokuserar på det ledande paret i gänget, och den fick kritik både för att glamourisera brottslingarna och för de realistiska och explicita våldsscenerna. Huvudrollerna spelades av Faye Dunaway och Warren Beatty. Gene Hackman och Estelle Parsons spelar två av de andra i gänget – Buck och Blanche Barrow.

Brottsduon Bonnie Parker och Clyde Barrow spelas av Faye Dunaway och Warren Beatty i 60-talsfilmen.
Foto: Ronald Grant Archive/TT

Flyktbilen som den verkliga brottsduon stal innan de mötte sitt öde – en Ford Fordor Deluxe, årsmodell 1934 – var snabbare än de flesta polisbilar på den tiden. Den hade en V8-motor på 85 hästkrafter. Det låter ju inte så kraftfullt nuförtiden men dåtidens polisbilar var oftast enklare A-Fordar från slutet av 1920-talet, som på sin höjd kunde stampa fram 45 hästar.

Ford Fordor Deluxe är naturligtvis med i filmen från 1967 också eftersom det var i den bilen som paret sköts ihjäl. Bonnie och Clyde lurades i en fälla av polisen och uppemot 130 skott ska ha avfyrats mot brottsduon – bilen genomborrades av 112 skott.

Det byggdes flera kopior av det kriminella parets bil till inspelningen av 60-talsfilmen, enligt bilsajten Hotcars. Kopior som i sin tur byggde på en fejkad version av den verkliga bilen – en skojare hade skjutit exakt 112 skott genom den bil han hävdade var Bonnie och Clydes riktiga ”dödsbil” och den åkte runt på turné i USA innan bluffen avslöjades.

Denna fejkade Bonnie och Clyde-bil finns numera utställd på Volo Auto Museum i Illinois i USA.

Filmen Bonnie & Clyde från 1960-talet lär förresten ha inspirerat Quentin Tarantino och Oliver Stone till 90-talets kriminella epos på vita duken – ”True Romance” och ”Natural Born Killers”. Men i de filmerna kör brottslingarna Cadillac Eldorado respektive Dodge Challenger.

Läs fler artiklar om äldre bilar.