Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/motor/pa-spaning-efter-bilar-som-flytt-pa-gamla-rikstvaan/

Motor

På spaning efter bilar som flytt på gamla ”rikstvåan”

Foto: Jan Golden

Fika och bilspaning på Riksväg 2 i trakterna kring Ängelholm sommaren 1960. Och Volvobilar för hela slanten.

En tid fjärran från snabbmatskedjor och stressade resenärer. Bilden är tagen någonstans utanför Ängelholm, men själva tidpunkten är dokumenterad med exakthet: Den 24 juli 1960 klockan 12.15. Den ingår i ett Expressenreportage om Riksväg 2, ”rikstvåan” populärt kallad, som sträckte sig från Trelleborg till Svinesund och gränsen mot Norge.

Vid tiden för fotograferandet hade redan delar av vägen uppgraderats till motorväg och två år senare ändrades namnet till E6, Europaväg 6. Med åren rätades sträckan ut från att tidigare i stort sett rullat genom varje större kuststad i Skåne, Halland och Bohuslän. Söder om Ljungskile finns i dag en 680 meter lång vägstump som sedan 1998 är ett byggnadsminne.

”Bara några hundra meter från riksvägens asfalt, framrusande bilar och damm ligger naturen – grön och lockande”, står det att läsa i anslutning till bilden. Men tydligen är Volvons bekvämligheter och soptunnans närhet att föredra, läser vi vidare.

Och nog är det Volvo som gäller på bilden, två PV och en Amazon. Bilarnas registreringsnummer har ännu länsbokstav och av dessa kan vi utläsa att det fikande paret kommer från Halland medan bilen med en barnvagn på taket är på långresa med start i Södermanland.

Vägdamm eller natur, vill du göra ett stopp som på bilden så är det fullt möjligt än i dag – om än kanske inte på just E6. Det mer praktiska än komfortabla hopfällbara campingsetet som ses på bilden kan fortfarande hittas på loppisar liksom termosar av den gamla skolan. Se upp för glaskross bara. Sen är det bara att fika på. Får vi föreslå rulltårta?

Fler läsarbilder hittar du här

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt