Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/15-mest-lasta-kronikorna-och-opinionstexterna-2018/

NYHETER

15 mest lästa krönikorna och opinionstexterna 2018

Hemliga önskningar om att vara behaglig, ett högerspöke som känner sig tvingat att rösta rött – och en krönikör som skriver om sin barnlängtan.

Vitt skilda ämnen har engagerat DN:s läsare under året som gått.

Här är de 15 mest lästa krönikorna och opinionstexterna på DN.se 2018.

DN Text

1. Greta Thurfjell: Huskvinnans återkomst – och konservatismens förbjudna lockelse

Varför är det så fel att som kvinna vilja vara behaglig? Eller att gilla att män förklarar saker för en? DN:s Greta Thurfjell rörde upp rejält med reaktioner med sin text om hur livsstilsfeminismen blivit ocool – där hon utnämnde sig själv till frivillig huskvinna.
Läs texten här.

2. Hanna Hellquist: Jag vill dra en unge i vagn på grusvägen ute på landet

Alla har barn. Vännerna. Grannarna. Plastbrorsan. Men inte Hanna Hellquist. Hon är 37 år och har bara taxen Ines. Det känns som slöseri av ett fullt dugligt liv, skriver hon.
Läs texten här.

3. Ted Gärdestads barn: Vi har gjort vårt yttersta för att förhindra filmen om vår pappa

Adam Pålsson spelar huvudrollen i filmen om Ted Gärdestad.
Foto: Thomas Johansson/TT

Regissören Hannes Holms påståenden om att filmen ”Ted – För kärlekens skull” stöds av Ted Gärdestads efterlevande stämmer inte. ”Det här gör oss väldigt ont eftersom vi vet hur ont det hade gjort honom”, skriver artistens dotter Sara Zacharias.
Läs texten här.

4. Jasenko Selimovic: De som drevade mot Benny Fredriksson skriver nu om historien

Efter Benny Fredrikssons självmord har tonen i debatten förändrats. Jasenko Selimovic går till läggen och synar vinterns granskning av Kulturhuset Stadsteaterns vd.
Läs texten här.

5. Bengt Ohlsson: Vad får man egentligen säga nu för tiden?

Alla har blivit räddare. Och tystare. Och mer samstämmiga. I dagens debattklimat törs ingen sticka ut av skräck för att bli lynchad. Nu tar författaren Bengt Ohlsson bladet från munnen: Får en vit medelålders man skriva en pjäs om kvinnor i burka?
Läs texten här.

6. Peter Wolodarski: Rekordsiffrorna vi inte får prata om i Sverige

Under hela 2000-talet har andelen sysselsatta aldrig varit så hög som nu. Ytterst få svenskar, inklusive nuvarande regering, tycks medvetna om denna historiska framgång, skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
Läs texten här.

7. Greta Thurfjell: Tim Bergling gråter – och männen vänder bort

Precis allt gör ont i dokumentären ”Avicii: True stories”. Det blir tydligt att ingen av killarna omkring honom vet hur de ska hjälpa den plågade stjärnan, skriver Greta Thurfjell dagarna efter Tim Berglings död.
Läs texten här.

8. Åsa Beckman: Så förklarar männen varför de vill ha yngre kvinnor

Varför är det en triumf för äldre män att vara tillsammans med unga kvinnor? Det undrade DN:s Åsa Beckman i en tidigare krönika. Hon fick hundratals svar, bland annat från en 62-årig man som skrev: ”Jag ville till slut bara få ligga med någon som var pigg och slät” Här har hon samlat svaren.
Läs hela texten.

9. Fredrik Strage: Det tar emot att rösta på sossarna, men jag måste

Dagarna före riksdagsvalet blev Fredrik Strages text om hur han för första gången tänkte rösta S i stället för borgerligt en delningsraket. ”I årets val känns Socialdemokraterna mer pålitliga än partierna som jag egentligen vill rösta på. Den viktigaste frågan är hur vi ska stoppa nyfascismen.”
Läs texten här.

10. Hanna Hellquist: Bara på sommaren får jag vara del av en kärnfamilj

Många känner sig extra ensamma på sommaren. Inte Hanna Hellquist. Då bor hon i sommarstugan med mamma och Göran som granne. ”Vid 38 års ålder blir jag barn igen”, skriver hon.
Läs texten här.

11. Brit Stakston: Varför ifrågasatte ingen lockbetet med hatet mot Durmaz?

Efter att fotbollsspelaren Jimmy Durmaz orsakat en frispark som sänkte Sverige mot Tyskland i fotbolls-VM utsattes han för hot och hat på sociala medier. Det fick stor spridning – men ingen ifrågasatte lockbetet innan man spred berättelsen vidare om ett land där rasismen tagit över. Det skriver mediestrategen Brit Stakston.
Läs texten här.

12. Roland Paulsen: Jag minns hur akademiledamöterna satt och surade

Som ung extrajobbade sociologen och författaren Roland Paulsen som servitör på Den Gyldene Freden. Han minns en stressig tid bland alla livstidsdömda akademiledamöter. ”Vi var inte deras tjänare. Vi var deras skötare.”
Läs texten här.

13. Carl Hamilton: Så gick det till när Landet Lagom blev Landet Måttlöst

Carl Bildt.
Foto: Lotta Härdelin

Utförsäljningar, nedskärningar och storsatsningar. Från att ha varit ett land som försiktigt tagit ett steg i taget har Sverige blivit en extrem nation. Inför valet berättar författaren och ekonomen Carl Hamilton historien om en svensk revolution.
Läs texten här.

14. Hanna Hellquist: Är det så jävla konstigt att man bantar?

Efter pappans död rasade tillvaron och vikten skenade. Hon tappade allt självförtroende och fattade slutligen det tabubelagda beslutet att börja banta. ”Jag vill ha en kropp som inte måste diskuteras”, skriver Hanna Hellquist.
Läs texten här.

15. Johan Croneman: Jag har aldrig sett Jimmie Åkesson mer avklädd

I september intervjuades SD-ledaren Jimmie Åkesson av Fredrik Skavlan. Det kunde se ut som en ängslig fredstrevare från SVT, men det blev inget av det. Fredrik Skavlan var visserligen mer tillbakalutad än förra gången han intervjuade Jimmie Åkesson. SD:s partiledare gjorde mest ett förvirrat intryck när han inte blev angripen, skriver Johan Croneman.
Läs texten här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt