Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Advokat: Få terrorfall i domstol beror på rörig lagstiftning

Advokat Thomas Olsson tycker att terrorlagstiftningen är för komplicerad.
Advokat Thomas Olsson tycker att terrorlagstiftningen är för komplicerad. Other: Roger Turesson

I slutet av januari väntas åtalet för terrorattacken på Drottninggatan. Lagar om terroristbrott har funnits sedan 2003 – ändå har bara sex personer blivit dömda.

– Grundproblematiken är att lagstiftningen är väldigt otydlig och komplicerad, säger advokat Thomas Olsson.

Den 30 januari väntas åtalet efter terrorattacken på Drottninggatan i april. Fem personer dog och ett femtontal skadades när Rakhmat Akilov använde en vit lastbil som vapen och körde gågatan fram. I februari är det tänkt att rättegången ska starta – den väntas bli den största i sitt slag.

Läs även: Iryna förlorade sitt ena ben i attacken på Drottninggatan

Rättegångar i terroristmål är ovanliga i Sverige. Sedan den första lagstiftningen mot terrorism infördes 2003 har tio ärenden gått till domstol. Sex personer har blivit dömda. Och bara i ett fall har lagens strängaste straff, livstids fängelse, dömts ut.

Advokat Thomas Olsson har företrätt flera av de terroristanklagade. Han tror att skälet till att fallen är så få är lagstiftningens komplexitet.

– Själva lagtexten är svårtolkad eftersom den innehåller oklara begrepp som till exempel att en handling ska vara ägnad att skada en stat. 

Många brottstyper, allt från olaga hot och vapenbrott till dråp och mord, kan utgöra terroristbrott. Men det krävs också att gärningen allvarligt har kunnat skada en stat eller en mellanstatlig organisation. Dessutom måste syftet med brottet vara att terrorisera eller skrämma.

Advokat Thomas Olsson menar att problemen med lagstiftningen har funnits sedan den infördes. 

– Hela terroristlagstiftningen grundar sig på internationella dokument som Sverige har infört, ofta efter påtryckningar från internationella institutioner. 

– Det gör att lagarna inte är genomtänkta, inte samordnade. Det har blivit en röra helt enkelt. Terroristbrottet är ett rent hafsverk, säger Thomas Olsson.

Läs även: Dokument: Ett av de värsta terrordåden i Sveriges historia  

En utredare tittar just nu på hur lagstiftningen ska kunna moderniseras.

– Lagstiftningen har blivit alltmer oöverskådlig och svår att tillämpa. Nu är tanken att ta ett steg tillbaka och få ihop det till ett regelverk som blir mer överskådligt och lättare att tillämpa, säger utredningens sekreterare Martin Rhodin.

Först i slutet av januari 2019 väntas utredningen vara klar. 

I ytterligare en utredning som presenterades i december föreslås att deltagande i en terrororganisation ska vara straffbart.

Dömda för terrorbrott

2005 dömde Svea hovrätt två män för förberedelse till terroristbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och för finansiering av terrorism. Männen dömdes till 4,5 respektive 5 års fängelse. 

 

2015 dömde Hovrätten för västra Sverige två män till livstids fängelse för delaktighet i halshuggningen av två personer i Syrien.

 

2016 dömde Attunda tingsrätt en 20-årig man till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Mannen hade införskaffat föremål för att tillverka en bomb.

 

2017 dömdes en man till sex månaders fängelse för offentlig uppmaning till finansiering

av särskilt allvarlig brottslighet. Mannen hade i två inlägg på Facebook uppmanat människor att skicka pengar till terrorstämplade organisationer.

 

Källa: Utredningen ”Ett särskilt straffansvar för

deltagande i en terroristorganisation”, Ds 2017:62. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.