Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/after-ski-stoppas-med-omedelbar-verkan-pa-flera-skidorter/

NYHETER

After ski stoppas med omedelbar verkan på flera skidorter

I Åre ställer flera hotell och restauranger in after ski.
I Åre ställer flera hotell och restauranger in after ski. Foto: Pontus Lundahl/TT

I Åre, Sälen, Branäs och Idre stoppas all after ski med omedelbar verkan med anledning av coronapandemin. Samtidigt har nio fall av sjukdomen covid-19  bekräftats i Åre sedan i fredags, säger läkaren Sofia Leje.

På lördagen kom besked från skidort efter skidort om att after ski stoppas.

– Vi gör det här som en försiktighetsåtgärd på eget initiativ i väntan på mötet med Folkhälsomyndigheten på måndag. Vi ser fram emot att mötet ska klargöra läget framåt för skidanläggningarna, säger Anders Bjernulf, vd för Destination Sälenfjällen.

Hur reagerar gästerna?

– De har fullständig förståelse och tycker att det är positivt att vi agerar.

I Åre har nu samtliga restauranger och hotell stoppat sin after ski.

– Det kändes inte rätt längre att ha after ski, säger Henrik Samuelsson, vd för hotellet Fjällgården till tidningen.

– All after ski och nattklubbsverksamhet är nu stängd i Åre, såväl inomhus som utomhus. Vi har kontakt med alla företag och det är ju deras beslut och de informerade om de här besluten vid lunchtid i dag, säger Therese Sjölund, vd för Destination Åre till Expressen.

I en intervju med DN i fredags sa smittskyddsläkaren Annika Ersson att det pågår smittspridning i Åre. Sedan region Jämtland Härjedalen på fredagen bekräftat det första fallet i skidorten har ett tiotal personer från hela landet hört av sig till henne.

– De symtom som de beskriver överensstämmer med sjukdomsbilden vid corona. De har rört sig på samma platser vid samma tid som den person som är bekräftat smittad. De tio som hört av sig berättade att nästan samtliga i deras resesällskap också har insjuknat, vilket ytterligare stärker misstanken om att det är just corona, sa Anna Ersson.

Med nio nya fall tycker Sofia Leje, verksamhetschef i Åre närvårdsområde att skidanläggningarna bör stänga för säsongen för att hindra smittspridning.

Även Idre stänger med omedelbar verkan alla verksamheter med koppling till after ski och nattklubb. Det innebär även att konserter och teaterföreställningar ställs in i ”enlighet med försiktighetsprincipen”, skriver Idre fjäll på sin webbsida.

Branäsgruppen agerar på samma sätt och stoppar after ski i Kungsberget och Branäs från och med lördagen.

– I torsdags beslutade vi att ha after ski utomhus, men nu stänger vi helt. En del av våra gäster är besvikna och tycker att det är upp till var och en att bestämma om man vill gå på after ski, men de flesta är förstående med anledning av den pågående debatten om smittspridning i Åre, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

I Branäs och Kungsberget har också restaurangerna möblerats om så att borden står längre ifrån varandra.

På måndag ska Folkhälsomyndigheten träffa regioner och länsstyrelser i berörda Norrlandslän, Dalarna och Värmland för att diskutera om fjällanläggningar ska tvingas hålla stängt för att minska spridningen av coronaviruset.

– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Eventuellt ska man förbjuda sådan verksamhet, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens på fredagen.

– Tänk över om den resa du vill göra verkligen är nödvändig, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är bra att man nu stänger after ski-arrangemangen.

– Vi vet att resor till Alperna har varit ett riskmoment och att det finns en ökad risk när resandeströmmarna ökar. Hittills har vi relativt få fall i området men inför påsken finns det en potential att spridningen drar igång ordentligt, säger Tegnell.

Anders Tegnell poängterar att Folkhälsomyndigheten inte har några möjligheter att stänga en skidanläggning.

– Det finns ingen sådan möjlighet i smittskyddslagen utan detta måste diskuteras med tillståndsgivaren, som är länsstyrelsen, och det lokala smittskyddet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt