Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Åkesson får arvode trots sjukskrivning

SD-ledaren Jimmie Åkesson får arvode trots att han har sjukersättning.
SD-ledaren Jimmie Åkesson får arvode trots att han har sjukersättning. Foto: Bertil Ericson/TT

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson får behålla sitt partiledararvode på nästan 40.000 kronor i månaden under sin sjukskrivning. Dessutom har han begärt sjukpenning från Försäkringskassan och får också sjukpenningtillägg från riksdagen. Därför kan Försäkringskassan nu komma att göra avdrag på Åkessons sjukpenning.

Många sjukskrivna röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet i september. Enligt Sveriges Televisions vallokalundersökning lade 14 procent av de som hade sjuk- eller aktivitetsersättning sin röst på SD mot partiets valresultat på 12,9 procent.

När SD-ledaren själv är sjukskriven på heltid för utbrändhetssymtom lever han i en annan ekonomisk verklighet än sina väljare.

Efter en inledande arbetsgivarperiod där riksdagen betalade sjukersättning har Försäkringskassan sedan den 28 oktober tagit över sjukskrivningsansvaret för Åkesson. Sjukskrivningen gäller till den 30 november, men kan enligt partiets pressekreterare Martin Kinnunen komma att förlängas.

Ett läkarintyg har skickats till riksdagen och Åkesson har även anmält sin sjukdom till Försäkringskassan på vanligt sätt.

– Han har fyllt i alla blanketter som man ska fylla i, berättar SD:s personalchef Martin Kirchberg.

Från Försäkringskassan ska Åkesson i november få den högsta månadsersättningen på 21.270 kronor. Dessutom fyller riksdagen ut med ytterligare drygt 31.500 kronor. Det innebär att Åkesson totalt från Försäkringskassan och riksdagen får nästan 52.000 kronor mot sitt ordinarie riksdagsarvode på 61.000 kronor i månaden.

Dessutom har Sverigedemokraterna bestämt sig att under sjukskrivningen fortsätta att betala ut det arvode på 39.650 kronor i månaden som Åkesson får som partiledare. Det innebär att SD-ledaren räknar med att få 91.650 kronor från Försäkringskassan, riksdagen och sitt parti under november månad mot sitt ordinarie månadsarvode på drygt 100.650 kronor.

SD har meddelat Försäkringskassan att partiet betalar ut partiledararvode till Åkesson under hans sjukskrivning.

– Jag har pratat själv med Försäkringskassan och fått beskedet att det är inga problem. Den springande punkten är att finns inget anställningsförhållande mellan partiet och en förtroendevald. Ersättningen utgår oavsett om det utförs något arbete eller inte, säger Martin Kirchberg, personalchef på Sverigedemokraterna.

Enligt honom kan SD fortsätta att betala ut partiledararvodet utan att Försäkringskassan gör något avdrag på Åkessons sjukpenning.

Det är inget konstigt att man får pengar från olika håll. Reglerna är utformade efter normalfallet och det här är kanske inget normalfall, säger Martin Kirchberg.

På Försäkringskassans huvudkontor ställer man sig frågande till SD:s slutsats. Det kan nu komma att ske ett avdrag på Åkessons sjukpenning på grund av hans partiledararvode.

– Får han behålla det så kan han inte behålla hela sin sjukpenning, säger Marie Jalkebo, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Det är heller inte självklart att Åkesson kan anses vara heltidssjukskriven. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson har bland annat sagt till DN att inga "tunga avgörande beslut" fattas utan att Åkesson gett till godkännande. I en längre DN-intervju sade Mattias Karlsson att han har kontakt med Åkesson varje vecka.

Det största beslutet gäller om SD ska fälla regeringens budget i riksdagsomröstningen den 3 december där Åkesson ska få sista ordet - även om det blir från sjuksängen.

– Utför man arbete kan man inte få hel sjukpenning. Om det framkommer i en utredning att man utför lite arbete gör vi en bedömning av hur stor arbetsförmågan egentligen är, säger Marie Jalkebo.

Gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson har "ännu" inget tillägg för sitt inhopp som partiledare, enligt partiets personalchef.

Fakta

En riksdagsledamot som Jimmie Åkesson har ett månadsarvode under 2014 på 61 000 kronor. Vid sjukskrivning får en riksdagsledamot den högsta ersättningen från Försäkringskassan som är 709 kronor om dagen, vilket innebär 21 270 kronor under november månad.

Dessutom ersätter riksdagen, i likhet med andra arbetsgivare på arbetsmarknaden, ledamöter som varit sjukskrivna längre än två veckor med 10 procent extra av lönen upp till 7,5 basbelopp (27 750 kronor). På summan som överstiger 27 750 kronor betalar riksdagen 87,6 procent av lönen i sjukpenningtillägg.

Totalt är sjukpenningtillägget under november 31 582 kronor, enligt en beräkning riksdagen gjort för DN:s räkning.

Efter beslut i Sverigedemokraternas partistyrelse har SD-ledaren Jimmie Åkesson dessutom ett tillägg för sitt partiledaruppdrag på 65 procent av riksdagsarvodet. Det innebär att han under 2014 får 39 650 kronor i månaden. Arvodet utbetalas även vid sjukskrivning.

Mats J Larsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.