Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Åklagare granskar polisens knarkbrev

Foto: Polisen

Efter DN:s avslöjande om att polisen skickade vidare hundratals brev med narkotika har åklagare nu inlett en förundersökning.

– Det kan ha förekommit tjänstefel, säger chefsåklagare Eva Finné.

Förundersökningen leds av särskilda åklagarkammaren, som utreder ärenden som rör andra åklagare och poliser.

Beslutet togs på fredagen av chefsåklagare Eva Finné.

– Jag har inlett en förundersökning för att det finns anledning att anta att det kan ha förekommit tjänstefel, säger hon.

Vems agerande undersökningen kommer riktas mot kan Eva Finné ännu inte säga. 

– Det finns ingen misstänkt i det här läget.

Läs mer: Polisen stoppade inte 17-årings knark

DN har i en rad artiklar granskat efterspelet till en omfattande droghandel på en så kallad darknet-sajt på nätet. För att samla bevis mot langaren, som gick under aliaset Alexandrus, skickade polisen hundratals brev innehållande bland annat ecstasy, LSD och cannabisprodukter till köpare.

Försändelserna hade tagits i beslag men packades om av polisen och postades på nytt. Syftet var att säljarna och köparna inte skulle misstänka att polisen var dem på spåren.

Trots att ett år har gått sedan langarna greps har polisen bara följt upp ett fåtal av försändelserna. Polis och åklagare har hänvisat till hög arbetsbelastning som förklaring.

Ett av breven, som innehöll LSD, gick till en 26-årig kvinna som nyligen hade skrivits ut från psykiatrisk tvångsvård. En annan LSD-försändelse tilläts nå en mindreårig, en 17-årig kille. I detta fall gjorde polisen ett besök hos mottagaren två dagar efter att narkotikan kom fram.

Många av försändelserna innehåller små mängder droger och skulle med största sannolikhet klassas som ringa narkotikabrott. Men där finns också vissa som innehöll 100 så kallade LSD-blotters.

Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning beslutade på onsdagen att inleda en tillsyn om ärendet. Tillsynschefen Per Lindqvist sa då att han skulle avvakta beslutet om en eventuell förundersökning.

Hanteringen har fått skarp kritik. Hans-Gunnar Axberger, tidigare justitieombudsman och nu professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, ser stora brister i metoden.

– De har valt att gå på de centrala aktörerna, det har jag inget bekymmer med. Bekymret är det som ni skriver om, hur det slår mot enskilda personer. Det hamnar hos 17-åringar och så vidare, det är rätt förfärligt faktiskt, sa han till DN tidigare i veckan.

Mer om fallet Alexandrus

• Polisen skickade vidare narkotika
Polisen har skickat vidare narkotika till flera hundra personer som har beställt det på nätet. Syftet var att samla bevis mot två langare. Men trots att langarna greps för ett år sedan har nästan ingen köpare sökts upp av polisen, visar DN:s granskning.

• Hans dotter fick brevet med LSD trots att hon psykvårdats
Polisen skickade vidare ett paket med LSD till 26-åriga Maria som nyligen släppts från psykiatrisk tvångsvård. Fem månader senare var hon död.
– Jag önskar att de tagit bort knarket direkt, säger hennes pappa Klas.

• Alexandrus – nätets värsta knarklangare
Från ett ödehus i övre Norrland drevs Sveriges största narkotikaoperation i sitt slag någonsin.
Tusentals drogpaket skickades till köpare runt om i landet.
På nätet fanns bara ett ansiktslöst alias. När de riktiga identiteterna avslöjades stod polisen förbluffad. De var ostraffade, tekniskt kunniga killar som vägrade att möta kunder utanför internet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.