Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/akut-brist-pa-skyddsmaterial-i-kommunerna-fackforbund-hotar-stoppa-arbete/

NYHETER

Akut brist på skyddsmaterial i kommunerna – fackförbund hotar stoppa arbete

Bild 1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT

Smitta inom äldrevården är det största problemet just nu i kampen mot coronaepidemin, enligt Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt larmar fack och skyddsombud i äldreomsorgen om en ”katastrofal” situation med akut brist på skyddsmaterial på många platser.

Äldreomsorgen kan bli avgörande för hur sjukvården kommer att klara krisen, varnar Kommunal.

Att coronaviruset fått spridning på äldreboenden är det största bekymret just nu och en stor anledning till de ökande dödstalen enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtidigt som smittan också når ut i fler och fler kommuner kommer larmrapporter om stor brist på skyddsutrustning till personalen som arbetar inom äldreboenden och hemtjänst.

I flera kommuner har lokala skyddsombud begärt skyddsstopp hos Arbetsmiljöverket på grund av smittorisken. I Eskilstuna, Borlänge och Stockholm har arbetet tillfälligt stoppats i avvaktan på att arbetsgivaren skaffat fram rätt skyddsutrustning.

Fackförbundet Kommunal som organiserar en stor del av de som arbetar inom hemtjänst och äldrevård säger att det finns en stor oro bland medlemmarna över bristerna och att vården och omsorgen som bedrivs i kommunerna hamnat i skuggan av sjukvården

– Vi tycker att det i hela samhället fokuserats enbart på sjukvården, även Socialstyrelsen och andra, men det gläder mig att fler börjat prata om det - vi har försökt larma om det i två veckor, säger ordföranden Tobias Baudin.

– Vi vill ju att man ska förstå att hur sjukvården kommer att klara denna kris som Sverige är inne i, kommer mycket att avgöras av äldreomsorgen, säger Tobias Baudin.

Han påpekar att i princip alla brukare inom äldrevården är i en riskgrupp.

– Skulle vi få ett stort antal smittade på äldreboenden eller i hemtjänsten kommer det att belasta också sjukvården väldigt tungt och då blir det svårt för sjukvården klarar sitt uppdrag, säger han.

Regeringen gav den 16 mars Socialstyrelsen i uppdrag ”att säkerställa tillgången till skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial till följd av spridningen av covid-19”

– Vi ska också förbereda och vid behov fatta beslut om omfördelning av befintliga resurser mellan regioner och kommuner, till det kommer en särskild förordning som ger oss den rätten, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen den 16 mars.

Vilka resurser de fördelat till kommunerna - om några - vill Socialstyrelsen nu inte svara på.

Det finns heller ingen samlad bild av vilka behov som finns och hur situationen ser ut i Sveriges 290 kommuner. Som läget är nu får kommunerna själva leta efter skyddsmaterial så gott det går och det går åt stora mängder.

I Eskilstuna, hade omsorgsförvaltningen inför förra helgen kommit över 1.000 munskydd som man hoppats skulle räcka under hela helgen.

– Redan på söndag förmiddag var de nästan slut, säger Carl-Fredrik Movitz kommunikationsstrateg i Eskilstuna kommun.

I måndags fick de en ny leverans av 10.000 munskydd - hur länge de räcker är oklart. Kommunen har 2.700 anställda som arbetar med brukare och är i behov av skyddsutrustning.

– Vi jagar materiel överallt nu, vi måste göra det tills leveranser kan börja komma mer kontinuerligt, vi har ju ett arbetsmiljöansvar för våra medarbetare så vi kan ju inte sluta, säger Carl-Fredrik Movitz.

Läs också: Tre miljoner masker i månaden ska levereras till vården

Regeringen har nu beslutat att Socialstyrelsen ska få hjälp av länsstyrelsen tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att samla in lägesbilder från kommunerna och inventera behov av skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial.

Samtidigt har SKR tillsammans med länsstyrelsernas samordningskansli fått i uppdrag att gå in och göra gemensamma inköp för hela Sveriges behov. Landets fyra stora kommuner föreslås gå in som borgensmän och Kommuninvest bidrar genom en kredit på 500 miljoner kronor.

Förhoppningen är att de samordnade inköpen kommer göra att man får en bättre förhandlingsposition på den ansträngda globala marknaden för skyddsutrustning.

– Det här är på medellång och lång sikt och med tanke på marknadssituationen så kan leveranser ligga 60-90 dagar bort, även om de lär komma successivt. Tyvärr så har vi i dagsläget små möjligheter att hjälpa till i det korta perspektivet, säger Olof Molanader affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral som samordnar ramavtal till kommuner och regioner.

Planen är att börja inköpen så snabbt som möjligt, innan detaljinventeringen av behoven ute i kommunerna är klar.

– Det vi är på gång med är att köpa in och kontraktera stora volymer innan vi vet det exakta behovet. Det är en affärsmässig risk vi tar men den risken skall ju jämföras med den medicinska risken att stå utan produkter, så det beslutet är enkelt.

Tanken är att lägga ut hela processen på entreprenad, att få till avtal och hitta ett företag som kan ta på sig uppdraget väntas vara klart efter påsk.

– De kommer få uppdraget att handla, bygga lager, distribuera och fakturera men vi kommer sedan att tillsammans med Länsstyrelsens samordningskansli styra hur leveranserna till kommunerna skall fördelas och prioriteras, säger Olof Molander.

För kommuner är beskedet om samordnade inköp mycket välkommet.

– Vill ju verkligen att de här leveranserna kan komma igång så snabbt som möjligt, det är trygghet att veta att vi har skyddsmaterial inte minst för våra medarbetare som är ute och arbetar men även för anhöriga, säger Carl-Fredrik Movitz från Eskilstuna kommun.

Ämnen i artikeln

Kommunal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt