Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Allt färre irakier söker återvändarbidrag

Luqman Anwar Muhammad flydde till Sverige år 2007 men kunde i januari återvända till familjen i hemlandet.
Luqman Anwar Muhammad flydde till Sverige år 2007 men kunde i januari återvända till familjen i hemlandet. Foto: Foto: Magnus Hallgren
Antalet irakier som väljer att återvända frivilligt efter ett avslagsbeslut sjunker. Ansökningarna om återetableringsstöd på 30.000 kronor har halverats sedan i januari.

I staden Erbil, i de kurdiska delarna av norra Irak, möter DN Luqman Anwar Muhammad som återvände i januari 2009. Luqman Anwar Muhammad och hans familj bodde i Kirkuk, som ligger utanför de kurdiska områdena i Irak. År 2007 flydde han ensam till Sverige.

Då Luqman Anwar Muhammad sökte asyl arbetade han på en städfirma som rengjorde bassängen i Forsgrénska badet i Stockholm. Varje månad skickade han hem 2.000 kronor hustrun och de tre barnen, som under tiden hade flytt från Kirkuk till Erbil.

– Min familj klarade sig inte utan mig. När jag fått ett första avslag nöjdförklarade jag mig och åkte till Erbil, säger han.

De 30.000 kronorna i återetableringsstöd räckte till att betala skulder, säger han. Nu är han arbetslös och familjen som fortfarande är på flykt bor i ett rum som de hyr i ett ofärdigt hus. Då och då kör Luqman Anwar Muhammad taxi med sin kusins bil.

Migrationsminister Tobias Billström (M) har utropat år 2009 till det stora återvändaråret för de tusentals irakier som redan har fått eller väntar på ett avslagsbeslut. Målsättningen är att så många som möjligt ska återvända hem frivilligt med ett återetableringsstöd på 30.000 kronor.

Migrationsverkets statistik visar att antalet irakier som ansöker om stödet har halverats, från 244 i februari till 118 i maj. År 2008 var antalet ansökningar uppemot 150 varje månad. I början av året steg antalet rejält, men nu viker trenden.

En förklaring kan vara att våldsamheterna i Bagdad, Kirkuk och Mosul fortsätter. Sverige avvisar hit i strid med UNHCR:s rekommendationer om att ge alla härifrån uppehållstillstånd. En annan förklaring kan vara att 30.000 kronor inte räcker långt för den som har betalat det dubbla för att komma till Sverige.

Röda korset har märkt att intresset för att återvända frivilligt avtar.

– Många säger att 30 000 kronor inte räcker långt för att skapa ett helt nytt liv i Irak, säger Hugo Rickberg, Röda korset, som genom Röda halvmånen i Irak hjälper frivilliga återvändare.

Att Sverige sedan 2008 tvångsutvisar till Irak och att man det senaste halvåret gjort två massdeportationer, skulle ha kunnat få fler irakier att känna sig pressade att acceptera återetableringstödet. I stället överlämnas allt fler irakiska ärenden till polis för tvångsutvisning. Antalet förra året var 618, hittills i år har redan 499 överlämnats.

–  Andra länder arbetar mer att hjälpa till med bostad och utbildning i Irak. Kanske är det den vägen vi bör ta, säger Filippa Nordfelt, expert på återvändande hos Migrationsverket.
Regeringen har avsatt 40 miljoner kronor till Migrationsverket för att motivera asylsökande som fått avslag att återvända till sitt hemland.

– Jag utgår från att Migrationsverket utarbetar nya arbetssätt. Sedan stänger vi ju inte kontoret efter 2009. Arbetet kommer att fortsätta, säger migrationsminister Tobias Billström.
 

Fakta återvändarbidrag

Sedan 2007 utbetalas återetableringsstöd till personer från Irak, Afghanistan, Somalia och Gaza. Här anses det råda så svåra omständigheter att det kan vara svårt att etablera sig.

En vuxen person får 30.000 kronor, minderåriga (under 18 år) får 15.000 kronor. En familj kan sammanlagt få 75.000 kronor.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.