Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Allt längre och dyrare rättegångar

Sverige får allt fler och dyrare jätterättegångar. År 2014 slogs ett nytt rekord, visar färsk statistik. Den organiserade brottsligheten och sexuella kontakter över nätet har lett till fler långa förhandlingar.

De långa och dyra rättegångarna har ökat under flera år. Och ökningen fortsätter, visar nya siffror som Domstolsverket tagit fram åt DN.

I fjol var det totalt 28 rättegångar som pågick i mer än 100 timmar, vardera. Dessutom har de långa rättegångarna blivit allt längre. I fjol var genomsnittet mer än 181 timmar för de längsta målen.

De utdragna rättegångarna leder till att det hinner gå många år efter brotten har begåtts innan straff och skadestånd kan dömas ut. Det blir en stor påfrestning för brottsoffer, vittnen och de åtalade. I flera fall har de åtalade suttit häktade under lång tid, ibland flera år, för att sedan frias helt från anklagelserna.

Kostnaderna för målen är också skyhöga. När det stora mordmålet i Södertälje fick tas om innebar det en extra kostnad på minst 200 miljoner kronor. I september i fjol kom till sist hovrättens dom, nästan fem år efter det första av tre mord som togs upp i rättegången. Rättegångarna har inneburit stora påfrestningar för brottsoffren, vittnen och även de åtalade.

En viktig orsak till jättemålen är olika former av organiserad brottslighet. Under fjolåret avslutades det stora kokainmålet i Stockholm, med anklagelser om avancerad smuggling av stora mängder narkotika. Samma år påbörjades det så kallade assistansmålet i Södertälje, som gäller organiserade bedrägerier. Den kommer att pågå i Svea hovrätt till i vår.

Efter sommaren ska hovrätten pröva det hittills största mutmålet i Sverige, inom Kriminalvården. Tingsrätten kom med sin dom i höstas. Förhoppningsvis hinner förhandlingen avslutas under 2015. Utredningen i målet inleddes för cirka fem år sedan.

Även så kallade groomingmål, där en gärningsman har utnyttjat ett stort antal unga kvinnor och flickor på nätet, leder till långa rättegångar. I Nacka tingsrätt pågår just nu ett mål där en man åtalats för olika former av övergrepp på nästan 60 flickor och kvinnor. I de flesta fall handlar det om att han förmått flickorna att posera framför kameran, men han är också åtalad för våldtäkt mot barn. Rättegången pågår till slutet av februari.

Ytterligare ett skäl är att Sverige numera prövar folkrättsbrott där brotten har skett i andra länder. I juni avgjorde Svea hovrätt det så kallade Rwanda-målet som handlade om folkmord i Rwanda för mer än 20 år sedan. En 57-årig man dömdes till livstids fängelse.

Samtidigt som de stora målen blir allt längre så minskar det totala antalet brottsmålsrättegångar stadigt. I fjol kom det in totalt 92 525 brottmål. År 2010 var siffran 101 794 brottmål.

Utvecklingen verkar också fortsätta mot allt fler långa och komplicerade mål. Det har fått flera inom rättsväsendet att reagera. Svea hovrätt har tillsatt ett särskilt projekt för att se om rättegångarna kan bli mer effektiva. Såväl åklagare som advokater är inbjudna i projektet.

– Vi försöker se om målen kan bli mer hanterliga. Vi tittar framför allt på om det går att påverka antalet förhör, berättar hovrättspresident Fredrik Wersäll för DN.

Även Riksåklagaren Anders Perklev ser de långa rättegångarna som ett stort problem. "Under 2015 kommer hanteringen av stora och komplicerade ärenden att ses över", skriver han i handlingsplanen för år 2015.

Fakta

Antal brottmål med förhandlingstid över 100 timmar, i tingsrätt och hovrätt:

År antal mål totalt antal timmar

2010 15 1925

2011 14 2254

2012 19 3058

2013 23 3442

2014 28 5078

Kostnader för advokater och andra rättsliga biträden

År Kostnad (miljoner kronor)

2010 1804

2011 2002

2012 2157

2013 2260

2014 2432

I kostnaden ingår försvarare, målsägandebiträden och andra biträden.

Källa: Domstolsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.