Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 04:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/almedalen/bjorklund-fortsatter-att-sa-split-inom-alliansen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Almedalen

Björklund fortsätter att så split inom alliansen

Foto: Beatrice Lundborg

Visby. Liberalerna fortsätter att utmana sina allianskollegor.

Till skillnad från övriga ­borgerliga partier vill L att ­Sverige efter Brexit knyter ­närmare band med EU.

– Vi behöver mer EU, inte mindre, säger L-ledaren Jan Björklund.

I söndagens DN förklarade Jan Björklund att han inte tänker nöja sig med de uppgörelser som övriga allianspartier gjort om energi- och försvarspolitiken.

Det var ett budskap som han upprepade i samband med parti­ledartalet i Almedalen.

– När alliansen tar över regeringsmakten 2018 så kommer vi liberaler inte att acceptera det nu fattade ­försvarsbeslutet, sa Jan Björklund från Almedalens scen.

Talet följde på en dag med fler utspel som sår split inom alliansen. Efter britternas oväntade besked om Brexit vill Liberalerna att ­Sverige fördjupar sitt samarbete med EU snarare än strävar efter en mindre styrande union.

Det går tvärtemot vad Krist­demokraterna sagt tidigare under veckan. Både KD och Moderaterna har signalerat att de nationella parlamenten bör få större inflytande över lagstiftningen inom EU.

– Det tror jag är fel väg att gå. Det skulle innebära att det blir svårare att fatta beslut i vissa frågor, säger Jan Björklund.

Han menar att EU:s nuvarande problem bottnar i att unionen inte lyckats lösa de stora problem som vår generation står inför: migrationen, terrorismen, finanskrisen, klimatet och att stå upp mot Ryssland.

– Inget av de problemen kommer att bli lättare att lösa om vi inte samarbetar, säger han.

Att britterna efter omfattande missnöje med EU-byråkratin väljer att lämna unionen ser han som ett argument för att Sverige bör förstärka samarbetet.

– Många kommer att dra slut­satsen att det är dags att försvaga EU-samarbetet och därmed gå en kritisk opinion till mötes. Jag tror inte det, säger Jan Björklund.

Han har ingen uppfattning om det finns ett stöd bland svenskarna för ett utökat EU-samarbete.

– Jag tror att opinionen är ­sökande. Men det beror på att vi inte diskuterar Europafrågorna särskilt mycket. Jag vill starta en diskussion om varför Europa­samarbetet är viktigt.

Liberalerna vill att Sverige ska gå med i eurosamarbetet när tiden är mogen, men anser att det krävs en ny folkomröstning först. Däremot tycker Björklund inte att det behövs någon folkomröstning om ett utvidgat samarbete med EU.

Att Brexit och Sveriges förhållande till EU kommer att fortsätta att skapa turbulens inom alliansen bekräftas av Centerledaren Annie Lööf.

– Nu behöver vi lyssna på de varningssignaler som finns. Då handlar det inte om att skapa ett elitprojekt av EU och göra det än mer fördjupat. Det handlar snarare om att EU ska fokusera på färre saker och göra dem mycket bättre, säger hon.

Fakta:De åtta förslagen

1. Sverige bör gå med i EU:s finanspakt.

2. Sverige bör gå med i EU:s bankunion.

3. Lansera ett tjänsteinitiativ för socialt protokoll.

4. Möt klimatkrisen med en europeisk koldioxidskatt.

5. Stärk det rättsliga samarbetet – inför ett europeiskt FBI, en europeisk åklagare och stärk de gemensamma underrättelseinsatserna.

6. Stärk medborgarnas grundläggande rättigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.