Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Dött lopp mellan S och M i frågan om sysselsättning

Grafik: Maria Westholm

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och utmanaren Stefan Löfven säger att jobben kommer att avgöra valet nästa år. I så fall blir det en rysare. Just nu är det dött lopp i jobbfrågan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, visar DN/Ipsos Almedalsmätning.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan inte gå förbi en mikrofon utan att säga något om jobben. På S-kongressen i början av april antog partiet en portal­paragraf som slog fast att sysselsättningen är överordnad alla andra politiska frågor.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt menar att jobben är den fråga som kommer att stå i centrum i nästa års val.

Väljarna instämmer i de båda statsministerkandidaternas bedömningar, visar DN/Ipsos Almedalsmätning som presenteras i sin helhet vid ett seminarium i Visby i dag.

När Ipsos har ställt öppna frågor om vilka frågor som är viktigast just nu har jobben och skolan en särställning bland väljarna.

– Skolfrågan har blivit allt viktigare och det är nu lika många som spontant nämner skolan som jobben, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

I den hårt debatterade jobbfrågan är det just nu dött lopp mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Moderaterna är bäst på jobbfrågan enligt 33 procent av de tillfrågade, medan 32 procent föredrar Socialdemokraterna.

– Där har det hävdats att Socialdemokraterna tagit över jobbfrågan från Moderaterna. Så är inte fallet, det är helt jämnt, säger David Ahlin.

Utöver jobben har Socialdemokraterna under Stefan Löfvens ledning satsat hårt på skolpolitiken. Av mätningen framgår att Socialdemokraterna nu är det parti som åtnjuter störst förtroende i skolfrågan med ett stöd på 31 procent, mot Folkpartiets 23 procent.

– Socialdemokraterna har under våren fokuserat på skolfrågorna och det verkar ha betalat sig i ökat förtroende. Socialdemokraterna har tagit över sakfrågeägarskapet från Folkpartiet. I förhållande till sitt väljarstöd har dock Folkpartiet en stark ställning i skol- och utbildningsfrågor, säger David Ahlin.

Även sjukvårdsfrågan, den tredje viktigaste enligt mätningen, domineras av Socialdemokraterna. Det är tämligen väntat eftersom S i många år haft en stark ställning i välfärdsfrågorna.

Flera utvärderingar av valet 2010 har visat att Moderaternas styrka på det ekonomiska området var avgörande. Men just nu är inte Sveriges ekonomi en av väljarnas tre viktigaste frågor.

Men det lär ändra sig före val­dagen, tror David Ahlin.

– Tillsammans med jobbfrågan är ekonomi en av de frågor som ytterst handlar om förmågan att styra landet. I alla eftervalsundersökningar kommer Sveriges ekonomi alltid upp som en av de absolut viktigaste frågorna, säger han.

Om Sveriges ekonomi åter seglar upp högt på dagordningen gynnar det sannolikt alliansen. Hälften av de tillfrågade anger att Moderaterna har den bästa politiken för Sveriges ekonomi.

– Just nu kommer det många siffror som talar för ett maktskifte, men att Moderaterna fortfarande har ett stort övertag när det gäller att hantera Sveriges ekonomi är ett trumfkort för Moderaterna och alliansen, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.