Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Ewa Stenberg: Risk att ungas arbetsmarknad snedvrids

04:07. DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om Moderaternas nya förslag för att få ner ungdomsarbetslösheten.

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om Fredrik Reinfeldts presskonferens.

Fredrik Reinfeldt lade in full back på pressträffen i Visby och vill lägga över två miljarder på att sänka A-kassan. Varför?

– Tidigare har ju regeringen höjt a-kasseavgifterna med motiveringen att det skulle främja arbetslinjen att a-kassor med många arbetslösa medlemmar är dyrare att vara med i. Nu sade Fredrik Reinfeldt att han inte var säker på vilken effekt det fått. Men han är nog säker på vilken effekten det blir när han sänker a-kasseavgifterna. Han gör det för att öka sin väljarskara.

Samtalen mellan regeringen, LO och Svenskt Näringsliv om en jobbpakt havererade ju i slutet av januari. Har den återuppstått?

– Till en del genom branschvisa avtal. Men det är fortfarande bara en fjärdedel av arbetsmarknaden som har avtal om yrkesintroduktion som kan ge jobb till arbetslösa ungdomar.

– Regeringen väljer ändå att infria sina löften om att sänka a-kasseavgifterna för 2,3 miljoner löntagare, införa handledarstöd och subventionerna lönerna för dem som ingår i programmet. Men än är det långt kvar innan reformen kan ge de 30 000 nya jobb som regeringen hoppas på.

Hur påverkar reformen ungdomsarbetslösheten?

– På pressträffen berättade Fredrik Reinfeldt om handelns avtal. Det gäller bara ungdomar upp till 21 år som har gått handelslinjen på gymnasiet. Om andra avtal utformas på liknande sätt så ställs de ungdomar som har störst problem på arbetsmarknaden, de utan gymnasieexamen, utanför programmet.  Samtidigt subventioneras lönen till dem som får plats i det så mycket att arbetsgivarens kostnad för en gymnasieutbildad ungdom blir under 9 000 kronor i månaden. Frågan är hur ungdomar utan gymnasieexamen ska kunna konkurrera med det? Det finns en risk att ungdomars arbetsmarknad snedvrids.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.