Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Ewa Stenberg: Skämten fick fart på Hägglund

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg efter KD-ledaren Göran Hägglunds tal i Almedalen.

Hur var Göran Hägglunds tal i Almedalen?

– Det innehöll flera konkreta politiska förslag, som att genomföra ett femte jobbskatteavdrag, sänka pensionärsskatten och tillsätta en utredning om svenskt Natomedlemskap. Mest överraskande var förslaget om mindre barngrupper i förskolan. Dagis har ju inte varit någon hjärtefråga för KD tidigare, utan drivits av partier som är mer engagerade i jämställdhetsfrågan, som S och FP till exempel. Kanske anser Göran Hägglund att det börjar bli för hård konkurrens om att synas i skoldebatten och väljer en yngre målgrupp. Och så vill partiet visa att det bryr sig om barnen.

Vilka är Hägglunds största utmaningar inför nästa val?

– Han måste hitta nya frågor för att profilera partiet. Etik och moral var kristdemokraternas hjärtefråga tidigare. För snart 20 år sedan såg 16 procent brist på moral och etik som ett av Sveriges viktigaste samhällsproblem. Förra året var det en procent som gjorde det, enligt de nyligen publicerad undersökning. Också familjepolitiken har sjunkit kraftigt på väljarnas dagordning. Och även om Göran Hägglund skärper tonen där och kräver att ”pappamånaderna” ska bort, så lyfter inte debatten så länge som det inte finns några realistiska förslag om att öka kvoteringen i föräldraförsäkringen.

Hur togs KD- ledaren emot?
– Under första delen av hans tal var applåderna svaga och ganska avvaktande. Göran Hägglund lite stel, han läste innantill i manuset utan stort engagemang. Men sedan han lagt manuset med politiska förslag åt sidan och börjar skämta om oppositionens brist på samarbete så lossnade det. Dock blandades alla skratten åt ordvitsarna med en och annan suck vid beskrivningen av hur oppositionen ”höga på bensinskattehöjningsångorna prövade Fiat med knuff”.

När ståuppkomiker Hägglund återgick till allvaret så var det med större spänst och inlevelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.