Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 23:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/almedalen/ewa-stenberg-sverige-naivt-infor-riskerna-med-lobbying/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Almedalen

Ewa Stenberg: Sverige naivt inför riskerna med lobbying

Sverige är ett av få länder där maskerade lobbyister kan arbeta helt ostört och där det saknas karantänsregler för makthavare som byter sida. Det ökar risken för korruption.

Där det finns offentliga kontrakt eller lagstiftning som direkt påverkar möjligheterna för företag att tjäna pengar, där finns det ofta lobbying. Det märks i Alme­dalens seminarieprogram ”När både regering och opposition vill satsa på byggande ökar byggföre­tagen sin aktivitet”. När det finns planer på att begränsa möjlig­heterna för privata företag att verka i vård och omsorg gör de sitt bästa för att minimera sin ekonomiska skada.

Det är en del av ett öppet samhälle, och så länge som det handlar om att arrangera öppna seminarier så är det bra för svensk demokrati. Problemet med lobbyingen är den dolda påverkan, samtalen över lunchbord och kvällsdrinkar, åsikter som förkläs till faktaunderlag och lämnas över av lobbyister med okända uppdragsgivare.

EU och många europeiska länder anser detta vara ett problem, och försöker reglera och övervaka lobbying. Ändå är den organisation som övervakar korruption i världen, Transparency International, bekymrad för att EU ligger långt efter USA och Kanada.

Organisationen pekar ut lobbying som en av de största korruptionsriskerna i EU. Kapitalstarka grupper kan köpa sig tillgång till beslutsfattare och sedan påverka besluten.

Vissa lobbyingaktiviteter utformas för att dölja vem som står bakom och för att lura folkopinionen. De senare kallas ”astroturf”, termen är hämtad från konstgräs. Det handlar om att fejka eller ­manipulera gräsrotsrörelser.

Metoden används också i Sve­rige, som när okända uppdrags­givare gömde sig bakom pr-byråer och manipulerade FRA-motståndet 2008. Läkemedelsindustrin har på liknande sätt bildat patientföreningar som slagits för subventioner eller godkännande av läkemedel.

Nyligen blev det känt att Saudi­arabien försökt hyra en svensk pr-firma för att påverka den svenska politiken och folkopinionen.

Irland har nyligen antagit en lag som ska redovisa länkarna mellan lobbyister och beslutsfattare i en databas. Lagen, som träder i kraft i september, tar också upp ”astro­turfing” och gör det svårare för företag och andra aktörer att dölja sig bakom frontorganisationer.

Slovenien kräver att statstjänstemän rapporterar alla möten med professionella lobbyister inom tre dagar, och en myndighet mot korruption övervakar att det sköts.

Många länder har också karensregler för hur snabbt en tidigare topptjänsteman eller politiker får byta sida. I Frankrike är karenstiden tre år. I Sverige är den noll. Förre statsministern Göran Persson blev efter mindre än ett år pr-konsult, den tidigare it- och energiministern Anna-Karin Hatt blev nyligen vd i arbetsgivarorganisationen Almega.

Sverige framstår som ett underutvecklat land när det gäller lobbying, oskuldsfullt inför alla risker.Varje gång frågan om reglering har kommit upp i debatten brukar motargumentet vara att det svenska politiska systemet är så stabilt och att vi har vår svenska modell. Det argumentet ekar allt ihåligare nu. Men frågan är om något politiskt parti på allvar kommer att börja driva frågan. Lobbyister och politiker lever alltmer i symbios, med en tjänstemannaklass som rör sig fritt mellan de båda världarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.