Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Förtroendet för partiledarna

Andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Fredrik Reinfeldt (M)
52% (-2)
Moderaterna som parti har tappat under våren och ligger nu under sitt valresultat i de flesta opinionsmätningar. Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt håller dock i sig. Han har inte haft siffror under 50 procent på fem år.
I tabellerna finns dock ett oroväckande tecken för Reinfeldt. Han har en statistiskt signifikant minskning av förtroendet bland S-V-MP-väljare, vilket kan vara en indikation på att möjligheten att locka mittenväljare från Miljöpartiet och Socialdemokraterna minskar.

Stefan Löfven (S)
43% (+3)
Socialdemokraternas partiledare har haft en stundtals tuff vår med en kongress som mynnade ut i en oklar kompromiss om välfärdsvinsterna och ett kaotiskt val av ny partiledning. Kritiken efter invalet av Omar Mustafa i partistyrelsen var Löfvens första riktiga kris.
Men S-ledarens personliga förtroende har inte skadats, tvärtom ligger han stabilt på ungefär samma nivåer som Fredrik Reinfeldt hade inför valet 2006.

Jan Björklund (FP)
25% (-2)
Har varit väldigt aktiv i skoldebatten under våren och både fått och delat ut smällar.
Björklunds förtroendesiffror är ungefär som opinionssiffrorna för hans parti. De har legat stabilt på ungefär samma nivå i flera år.

Annie Lööf (C)
16% (-2)
Minskningen är förvisso inom felmarginalen, men jämfört med när hon tillträdde hösten 2011 har Annie Lööf tappat en tredjedel av sitt förtroendekapital. Har haft en tuff vår med internt uppror om idéprogrammet och tung kritik i Konstitutionsutskottet.

Göran Hägglund (KD)
24% (-)
Klarar sig bättre än sitt parti. Förtroendet för den humoristiske KD-ledaren ligger på ungefär samma nivå i varje mätning. Efter ett stökigt 2012 då Hägglund utmanades internt av Mats Odell har partiet nu fått någon slags arbetsro även om risken att åka ur riksdagen är en realitet.

Gustav Fridolin,
35% (+8)
Åsa Romson (MP)
17% (+1)
Gustav Fridolin är den verkliga raketen i den här mätningen och når den högsta förtroendesiffran någonsin för ett manligt språkrör.
Kollegan Åsa Romson som just kommit tillbaka från föräldraledighet har inte lyckats ta samma kliv. En orsak är att hon fortfarande är okänd för en betydande del av väljarkåren.

Jonas Sjöstedt (V)
21% (+4)
En statistiskt säkerställd ökning för vänsterledaren. Jonas Sjöstedt är tillbaka på nivån från tiden efter att han var nyvald. Efter att ha varit relativt osynlig under vintern har Sjöstedt på nytt tagit plats i debatten. Nu återstår att se om han kan bli den frälsare många vänsterpartister räknat med.

Jimmie Åkesson (SD)
12% (-1)
Har följt samma trend som sitt parti. Har tappat lite från rekordnivåerna i höstas, men ligger lite högre än i samband med valet. Åkessons problem att skapa förtroende hos flertalet illustrerar partiets problem att nå utanför den grupp som tycker att invandringen överskuggar alla andra frågor.

Undersökningen

Undersökningen av partiledarförtroendet baseras på 1 527 telefonintervjuer med svenska medborgare 18 år eller äldre. Undersökningen genomfördes under perioden 13–24 juni 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.