Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Fridolin talade om skolan

Foto: Roger Turesson

Efter en inledning med upprop för fängslade Dawit Isaak samt en sågning av FRA-lagen kom MP-språkröret – och folkhögskoleläraren – Gustav Fridolin i sitt Almedalstal snabbt in på ett av sina favoritämnen: skolan.

Med lärarkavajen på, tipsade Fridolin åhörarna om programpunkter i Almedalen om klimat, värderingar, livet och integritet på nätet. Han fick en stor del av publiken att i talkör kräva den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks frihet.

Regeringen kritiserades för att hävda att inget av det den gör drivs av värderingar, bara vetenskap och objektiva fakta.

– Investeringarna i skolan bekostar vi genom att avstå från ett femte jobbskatteavdrag, sade Fridolin och fortsatte:

– Det Alliansen gör i skattesänkningar, gör vi i investeringar i klimatet och barnen.
Han anklagade regeringen för att köra klimatpolitiken i diket.

– När Alliansen nästa år lämnar Rosenbad lämnar man efter sig en klimatskuld som får notan efter Lehman Brothers att framstå som ett bortglömt kvitto på O'Learys.

Han utmanade de borgerliga med att lova ett initiativ i riksdagen om att minska sjuklöneansvaret för mindre företag.

– Jag hoppas att Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet, som alla kritiserat sjuklöneansvaret, är beredda att sluta upp bakom ett sådant initiativ.

Han krävde i kölvattnet av visselblåsaren Snowden och USA:s nätövervakning också, med en passning till FP och C, en kriskommission om FRA:s signalspaning.

– Sedan Alliansen genomförde FRA-lagen har FRA nio gånger ansetts bryta mot de integritetsregler FRA har att följa, sade han.

Fakta: Gustav Fridolins tal

Åhörare: cirka 3 500.

Talarens mest använda ord: Värderingar.

Lockade till mest applåder: Världsmedborgare, Sverigevänner.

Vanligaste plagget: Tröja, kofta.

Väder: Sol, 17 grader, sval vind.

Oväntat inslag: Avslutade med att läsa Skymningsbrasan av Ellen Key från 1899. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.