Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Almedalen

Hägglund drev friskt med oppositionen

Göran Hägglund, känd för sin kvicka humor, gjorde ingen besviken i Almedalen. Beskrivningen av hur hans politiska motståndare har svårt att ena sig om ett lämpligt sällskapsspel drog ner många skratt.
Göran Hägglund, känd för sin kvicka humor, gjorde ingen besviken i Almedalen. Beskrivningen av hur hans politiska motståndare har svårt att ena sig om ett lämpligt sällskapsspel drog ner många skratt. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Almedalsveckan slog upp sina portar och Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund stod först i dörren. Han började med att föreslå höjd maxtaxa i förskolan för att få ner antalet barn i grupperna. Under sitt tal använde KD-ledaren stor palett och vidrörde många områden.

Almedalsveckan i Visby öppnade på söndagen. KD var första parti till rakning, innan de övriga sju riksdagspartierna ska få varsin dag till förfogande.

KD vill höja maxtaxan med 100 kronor i månaden för första barnet för familjer med mer än 45 000 kronor i månaden i inkomst, sade Hägglund före kvällens tal. Samtidigt ska varje krona föräldrarna betalar mer matchas av en kommunal krona.

Dessutom finns en morot eftersom staten ska dubbla insatsen genom att betala två kronor – och totalt ska därmed 1,4 miljarder gå till att minska barngrupperna för de minsta barnen.

– Vi ser en utveckling där barngrupperna blir större, det är dåligt för personalen och dåligt för barnen, sade Hägglund.

Han underströk att maxtaxan inte har höjts sedan 2004, och att bara kommuner som visar en konkret plan på hur grupperna ska minskas får höja.

Förslaget är KD:s eget inför höstens budgetförhandlingar.

Om det genomförs minskar utrymmet för konsumtion och på frågan om hur han tror att det tas emot av de andra allianspartierna svarade Hägglund:

– Jag hoppas att det tas emot väl. Alla borde kunna se de problem som finns i förskolan.

Hägglund underströk också, återigen, att partiet i budgetförhandlingarna ska pressa på för att få igenom det femte jobbskatteavdraget till årsskiftet. Förslaget om maxtaxan är dock inte villkorat av att jobbskatteavdraget genomförs.

– Nej, men det skulle underlätta naturligtvis.

Under sitt tal använde KD-ledaren stor palett och vidrörde många områden. Hägglund rev ner kvällens längsta applåder när han – i ett fullkomligt fyrverkeri av ordvitsar, som han själv varnade för i förväg – gjorde sig rolig över oppositionens oförmåga att enas.

I en påhittad scen raljerade han om hur oppositionens partiledare inte ens kunde samsas om vilket sällskapsspel de ska roa sig med, och avslutade:

– Det enda de till slut kan enas om – det är rappakalja.

Göran Hägglunds tal

Åhörare: cirka 2.700
Talarens mest använda ord: Vi, hålla samman.
Lockade till mest applåder: Vitsar om när oppositionen spelar sällskapsspel.
Vanligaste plagget: Sommarjacka/kofta.
Väder: Sol som gick i moln, sval vind.
Oväntat inslag: Målbrottsläten efter 25 minuter när rösten började svika.

Källa: Almedalsarrangörerna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.