Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Hägglund vill minska barngrupperna

KD-ledaren Göran Hägglund vill minska barngrupperna i förskolan genom att tillåta kommuner att höja maxtaxan med upp till 100 kronor per barn. Det sade han när Almedalsveckan inleddes på söndagen.

 

– Vi vet att barn mår bäst i små sammanhang. De vill inte ha för många personer omkring sig, sade han på en presskonferens på söndagseftermiddagen inför sitt tal i Almedalen.

Göran Hägglund vill att kommunerna skjuter till lika mycket pengar som staten och föräldrarna för att minska barngrupperna.

Maxtaxan i förskolan har inte höjts sedan 2004. KD vill höja maxtaxan med 100 kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet och 33 kronor för tredje barnet.

– Det stora problemet är inte att avgiften är för hög, utan att kvaliteten är för låg, sade Göran Hägglund.

KD-ledaren vill också genomföra ett femte jobbskatteavdrag, från 1 januari nästa år. Han understryker att hans parti i förhandlingarna ska pressa på för att få igenom detta. Förslaget om maxtaxan är dock inte villkorat av att jobbskatteavdraget genomförs.

– Nej, men det skulle underlätta naturligtvis, sade Hägglund till TT.

Jobbskatteavdraget skulle kosta tolv miljarder kronor och KD vill även lägga tre miljarder på höjd brytpunkt för statlig skatt samt 1,2 miljarder till skattesänkning för pensionärerna.

På frågan om vilket av de tre han sätter främst svarade Hägglund:

– För min del kommer pensionärerna först.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.