Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Inte en chans att PPM slopas

Nej LO, ni kommer inte att bli bönhörda. Premiepensionssystemet kommer inte att läggas ner. Och att ta pengarna från systemet innebär en uppenbar risk för en uppslitande generationsstrid.

LO:s krav om att slopa premiepensionen följer i spåren på ett likartat krav från Sveriges fem största pensionärsorganisationer. Även de vill avskaffa systemet.

Men vad de tycks missa, eller snarare strunta i, är att det allmänna pensionssystemet ”ägs” av de fem partier som står bakom det: allianspartierna och Socialdemokraterna. Varje parti har ett veto när det gäller förändringar, vilket ställer stora krav på kompromissvilja.

I höst kommer förhandlingar mellan de fem att bland annat handla om förändringar i premiepensionssystemet. I förra månaden presenterades dessutom en översyn av premiepensionen som föreslår olika alternativa vägar att gå. Det är inte osannolikt att delar av de förslagen också blir verklighet.

Men det betyder inte att premiepensionen slopas. Det kommer de borgerliga partierna aldrig att gå med på – och frågan är ens om Socialdemokraterna skulle vilja föreslå det. Till skillnad från LO och pensionärsorganisationerna tvingas de lämna realistiska förhandlingsbud – annars blir det ingen förändring alls.

När Tobias Baudin antyder att de pengar som redan finns i premiepensionen ”helt enkelt” flyttas över till inkomstpensionen, är det tveksamt om han tänkt igenom konsekvenserna. För de unga löntagarna kommer premiepensionen ha mycket större betydelse för deras slutliga pension än för dagens äldre arbetskraft – för att inte tala om dagens pensionärer. Redan när pensionärsorganisationerna i våras gick ut med sitt krav protesterades flera företrädare för ungdomsförbunden. Räkna med generationsstrid, LO.

Dagens pensionssystem är inte perfekt – det finns inga sådana. Det finns en rad förändringar som kan och kanske bör genomföras. Men varken LO eller pensionärsorganisationerna angriper det stora problemet: demografin. Svensken lever allt längre och då krävs fler i arbete, som arbetar längre upp i åldrarna och helst heltid. Höjda avgifter eller slopade pensionspremier kan fördröja en sådan omställning, men inte stoppa den.

Alternativet är att varje ny generation får ställa in sig på att den allmänna pensionen ger mindre, jämfört med en tidigare generation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.