Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

LO kräver att PPM läggs ned

Avskaffa PPM-systemet och höj avgifterna. Så vill LO göra pensionssystemet mer stabilt.
–  Premiepensionssystemet är ett misslyckande. Det är egentligen ett lotterisystem, vi kan inte ha ett lotteri med pensionsspararnas pengar, säger förste vice ordförande Tobias Baudin.

Efter finanskrisen slog bromsen till i pensionssystemet. Följden blev att pensionerna sänktes under två år i följd.

Vad många inte vet är att bromsen, eller balanseringen som den egentligen kallas, fortfarande är aktiverad. Den innebär att pensionerna, även om de inte sänks, blir lägre än vad de skulle ha blivit annars.

När pensionssystemet sjösattes för tio år sedan var tanken att balanseringen enbart skulle aktiveras i undantagsfall. Så blev det inte. Får Pensionsmyndigheten rätt i sin prognos kommer det att dröja till 2026 innan balanseringen avaktiveras.

Enligt en rapport som LO presenterar i dag krävs extremt positiv ekonomisk utveckling för att pensionssystemet åter ska kunna fun­gera som det var tänkt. Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, anser därför att tiden är inne att se över pensionerna.

LO:s styrelse beslutade nyligen att tillsätta en egen utredning som under hösten och vintern ska se över hela pensionssystemet.

– Någonting är fel när bromsen, som skulle vara tillfällig, kommer att ligga kvar i minst tio år. Antingen är det fel på systemet eller på omständigheterna runt omkring och det är det vi måste titta på, säger Tobias Baudin till DN.

Redan nu kräver LO-ledningen att PPM-systemet bör skrotas. Tidigare har Socialdemokraterna föreslagit att premiepensionsdelen i pensionssystemet ska minskas, men LO går alltså längre.

Tobias Baudin menar att avkastningen är för dålig samtidigt som den stora mängden fonder innebär att möjligheterna för vanligt folk att göra ett genomtänkt val är små.

– Premiepensionssystemet är ett misslyckande. Det är egentligen ett lotterisystem, vi kan inte ha ett lotteri med pensionsspararnas pengar. I dag kan man välja mellan 800 fonder, är det ens rimligt att försöka hålla koll på dem? Vi menar att det inte är rimligt, säger Tobias Baudin.

Vad vill ni göra med pengarna som finns i PPM-systemet?

– Hur det ska se ut i framtiden ska vi återkomma till, men det system som vi har i dag ska skrotas. Ett sätt är att helt enkelt föra över pengarna till inkomstpensionen i det allmänna systemet, men det måste vi titta mer på.

LO vill koppla diskussionen om pensionssystemet till kända fackliga krav på bättre arbetsmiljö och en mer expansiv ekonomisk politik. Om fler arbetar och då helst några år längre än i dag flyter mer pengar in i pensionssystemet.

Men Tobias Baudin är tveksam till om det räcker och är därför öppen för att höja pensionsavgifterna.

– Vi måste titta på avgiften, om den måste höjas och på vilket sätt den ska höjas. När pensionssystemet infördes var LO kritiskt och tyckte att man borde upp ett par procent i avgifter och det troliga är att det behövs, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.