Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Löfven ger Reinfeldt svar

S-ledaren Stefan Löfven anlände till Almedalen på fredagen.
S-ledaren Stefan Löfven anlände till Almedalen på fredagen. Foto: Roger Turesson

"Pinsamt!" Så kommenterar S-ledaren Stefan Löfven angreppet från statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen. I sitt tal i onsdags kväll beskyllde moderatledaren Löfven för att vara alltför tyst om invandring och Sverigedemokraterna.

Under fredagen kom Stefan Löfven till Almedalen för att delta i ett mingel anordnat av Socialdemokraterna, även om det dröjer till på söndag innan ledaren för riksdagens största parti håller sitt tal under politikerveckan.

I sitt tal i onsdags gick statsminister Fredrik Reinfeldt till angrepp mot Stefan Löfven och hans tystnad och otydlighet kring Sverigedemokraterna.

– Han är tyst i de här frågorna, och jag ska berätta vad det är, det är pinsamt!

På fredagen gav Stefan Löfven svar på tal.

– Han var pinsam i sin kommentar. Han bluffar ju, säger Stefan Löfven till DN.

S-ledaren menar att han varit tydlig med att han inte tänker låta Sverigedemokraterna få en vågmästarroll i riksdagen.

– Men det Fredrik Reinfeldt erbjuder är precis det. För skulle vi ta den så kallade utsträckta handen skulle vi kunna få exakt samma situation som vi har i dag i Sveriges riksdag. Då vi har en mycket svag regering som inte levererar förslag, som åtta gånger av tio har stöd av Sverigedemokraterna.

– Det Fredrik Reinfeldt gör är att han försöker trixa till det kring själva regeringsbildningen. Att det är då vi ska lägga ner röster och låta den andre komma fram. Men det är inte bara där det avgörs. Det är en sak att komma till regeringsmakten, det är en annan sak att kunna regera.

I en intervju i SVT:s morgonsoffa betonade Löfven vikten av att skapa en majoritetsregering efter valet, men undvek återigen att svara på hur han vill att en sådan regering ser ut. Han är pressad på besked både från höger och vänster. På torsdagen instämde V-ledaren Jonas Sjöstedt i de borgerliga partiernas krav på att alla partier i god tid före valet ska ge besked om hur de vill formera en regering.

I SVT-intervjun sade Löfven att han vill ”bryta blockpolitiken”.

– Då måste man tänka nytt också på den andra sidan, uppmanade han.

S-ledaren preciserade inte vilket borgerligt parti han helst skulle vilja samarbeta med.

– Väljarna röstar på parti, inte på block. När vi har sett valresultatet, när väljarna sagt sitt i september 2014, då ska vi ha en regeringsbildning som ger så starkt regeringsunderlag som möjligt i riksdagen, därför det är i riksdagen detta avgörs sist och slutligen.

Enligt högt uppsatta socialdemokrater och folkpartister DN talat med under Almedalsveckan kan S-ledningen i första hand vilja se ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet under nästa mandatperiod. Enligt källorna kan det dock först krävas att FP-ledaren Jan Björklund lämnar sin post efter valet och ersätts av en mer social-liberal partiledare som till exempel EU-minister Birgitta Ohlsson.

Daniel Suhonen, socialdemokratiskt ombud på senaste S-kongressen och chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, sade i DN och TV4:s direktsändning "Almedalen direkt" av Jonas Sjöstedts tal på torsdagskvällen att han vid en rödgrön valseger tror att det bildas en regering med alla tre rödgröna partier – men att Vänsterpartiet efter en tid byts ut mot Folkpartiet.

– Det måste gå en tid innan Folkpartiet kan lämna alliansen. Det kan inte ske över en natt, sade Daniel Suhonen.

På fredagen är det Folkpartiets dag i Almedalen. Partiledaren Jan Björklund lär få en hel del frågor om hur han ser på ett eventuellt samarbete med Socialdemokraterna efter en eventuell rödgrön valseger.

DN.se direktsänder FP:s presskonferens med start klockan 10.55. Jan Björklund tal kl 19.00 direktsänds i ett samarbete med TV4 från klockan 18.30 i programmet "Almedalen direkt".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.