Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Majoriteten tror på ett regeringsskifte 2014

Valvinden blåser just nu Stefan Löfvens och Socialdemokraternas väg. En majoritet av väljarna tror att en S-ledd regering tar över efter valet nästa år. Bland allians­väljarna förutspår en tredjedel ett maktskifte, visar DN/Ipsos Almedalsmätning.

Vid sidan av partisympatimätningen som publiceras varje månad har DN/Ipsos inför Almedalen försökt avläsa hur valvindarna blåser just nu.

Deltagarna i undersökningen fick svara på frågan om vilket parti de tror leder regeringen efter nästa val. David Ahlin, opinionschef på Ipsos, menar att den typen av mätningar ger en bra fingervisning om vilken sida i politiken som har medgång.

– Valvindsfrågan visar vilka väljargrupper som känner optimism och som tycker att utsikterna för den egna sidan ser bra ut, säger han.

Minst lika intressant är om en stor andel anhängare av ett block tror att motståndarna kommer att vinna.

– Tvivlar de egna sympatisörerna kan det påverka partiernas möjligheter att mobilisera väljare. På det sättet kan man säga att den här frågan är ett komplement till traditionella väljarbarometrar, säger David Ahlin.

I DN/Ipsos valvindsmätning är det tydligt att entusiasmen är störst hos de rödgröna partierna. Av deras anhängare tror 78 procent att nästa regering leds av Socialdemokraterna. Bara 14 procent tror att Fredrik Reinfeldt får regera vidare.

Bland de borgerliga väljarna är stämningen mer dämpad. 58 procent tror på fortsatt regerings­innehav men nästan en tredjedel, 32 procent, tror att den egna sidan förlorar och ersätts av en S-ledd regering.

– Rödgröna väljare är mer optimistiska kring det egna alternativets vinstchanser medan alliansväljarna just nu är mer pessimistiska. Det är de rödgröna väljarna som känner medgång, säger David Ahlin.

För att vända trenden krävs sannolikt att något händer som förändrar läget. Så skedde i maj 2010, fyra månader före valet.

– Då såg vi en tydlig vändning i samband med att regeringen och oppositionen presenterade sina olika budgetalternativ samtidigt som Greklandskrisen slog till. Det blev ett väldigt fokus på ekonomiska frågor. I samband med det såg vi ett skifte av valvindsfrågan och även i väljarbarometrarna, säger David Ahlin.

I DN/Ipsos junimätning är läget stabilt. De trender som präglat våren, där Moderaterna tappar samtidigt som de tre rödgröna partierna har ett stabilt övertag, förstärks något.

För fjärde gången i år är Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamma större än hela alliansen.

Moderaterna backar inom felmarginalen till 26,5 procent, partiets sämsta notering sedan november 2008. Sedan januari har partiet tappat 5,8 procentenheter, en signifikant minskning.

– Efter många år i regeringsställning så är det fler väljare som förknippar sittande regering med de samhällsproblem man ser. Vårens utveckling gör att förväntningarna på höstbudgeten ökar, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.