Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Maria Crofts: Blekt tal av Björklund

Tre frågor till DN:s politiska kommentator efter FP-ledaren Jan Björklunds tal i Almedalen på fredagen.

 

Hur var Jan Björklunds tal?
– Lite blekt får jag nog säga. Folkpartiledaren är en av de bästa talarna vi har och det kanske driver upp förväntningarna, men han kan mycket bättre än så här. Det fanns en del roliga resonemang och beskrivningar här och där men de kändes lite slitna. Att Björklund höll sig ganska väl till manuset bidrog nog till att talet blev mindre livfullt än det kunde ha varit.

Tog han upp något som överraskade?
– Nej, inte direkt. Men han lade in en passus om spekulationerna om ett samarbete mellan S och V som inte fanns med i manuset från början. Då gjorde han klart att FP inte kommer att ingå i en regering med S även om Socialdemokraterna vill det. Det är också värt att notera att Björklund svepte över några hjärtefrågor i snabb takt. Förändrad arbetsrätt, allmän och obligatorisk a-kassa och avskaffandet av värnskatten har inte fått stöd av de andra allianspartierna och Jan Björklund orkar uppenbarligen inte lägga samma krut på att driva de här frågorna som tidigare.

Vad pratade han mest om?
– Skolan förstås. Han inledde med att beskriva hur dagens skola, som skapades av Socialdemokraterna, blivit en utslagningsmaskin och fortsatte med att berätta om FP:s nya förslag om att fler ska gå lärlingsutbildningar. Folkpartiledaren ägnade också en hel del tid åt EU som han beskrev som ett fredsprojekt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.